Pešić: Ciljevi motivišu igrače

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Nebojsa Parausic
Podelite vest

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije rekao je da nije morao posebno da motiviše igrače na Svetskom prvenstvu jer su ih ciljevi motivisali i ponovio da je hitno potrebno promeniti sistem takmičenja u domaćoj košarci.

“Ciljevi motivišu, nije kao ranije, uđeš u svlačionicu i kažeš: ‘Danas je važna utakmica, moramo svi zajedno da se borimo…’ Danas to nije način da se ekipa motiviše, nema velikih govora, ciljevima se motiviše ekipa. Postoji cilj koji te vodi kroz proces i mini ciljevi od utakmice do utakmice – da probamo da uzmemo 12 lopti u napadu, da svaki ofanzivni skok pretvorimo u koš ili izvučemo faul. Statistika tu igra važnu ulogu jer tako možemo da postavimo ciljeve igračima”, rekao je Pešić u opširnom intervjuu za emisiju Oko na RTS-u.

On je dodao da “trener nije tu da galami i da priča kako se lepo družimo”, već da pomaže ekipi u pripremi, koja se lakše oporavlja posle pobeda.

“Onda igrači počinju da veruju. U klupskom takmičenju imaš dovoljno vremena, možeš da se regenerišeš, da se posvađaš u svlačionici i onda stigneš i da se pomiriš i zagrliš”, naveo je.

Srbija je na nedavno završenom Svetskom prvenstvu osvojila srebrnu medalju, pošto je u finalu u Manili izgubila od Nemačke sa 77:83. Pešić je rekao da je cilj ostvaren, plasman na Olimpijske igre u Parizu, da je takmičenje bilo najbolje organizovano, ali naporno, jer su se igrale utakmice na dva dana.

Upitan je kako je Srbija postala tim, kako je izgrađen dobar timski duh, Pešić je rekao da to nije novost, već da je to počelo kada je preuzeo ekipu, u spetembru 2021. godine.

“Ništa specijalno se nije desilo, imali smo fantastičnu atmosferu i na Evropskom prvenstvu, stizale su pohvale, ali imali smo 10 minuta loše igre protiv Italije i sve se preokrenulo preko noći. Uradili smo fantastičan posao, ne pobeđuje se kad se dođe na utakmicu, loša priprema, loši rezultati. To je proces koji traje iako se značaj reprezentacije u srpskim uslovima promenio. Atmosfera koja se stvara, igrači žele da igraju za reprezentaciju, znaju šta ih čeka. Sve što se dešavalo u Manili je proces koji je počeo kada se završilo EP”, rekao je.

Povodom finalne utakmice, Pešić je podsetio na probleme sa povredama i bolestima igrača, ali je rekao da je to sastavni deo sporta, da mora da se igra i u takvim uslovima i ponovio je da je Nemačka zaslužila da pobedi.

“To su sve igrači koji su proizvod sistema, prošli su selekcije i Fiba takmičenja, njihovih pet, šest igrača su na vremen otišli u NBA ligu, a ostali su nosioci igre u evropskim klubovima. Nema iznenađenja na ovakvom nivou, retko nefavorit pobedi favorita, nije pitanje sreće nego kvalitet pobedi”, rekao je on.

Govoreći o povredi Boriše Simanića, kome je zbog povrede odstranjen bubreg tokom takmičenja, selektor je rekao da je to bila nesrećna okolnost, ali da je dobro što je uz njega bio lekar reprezentacije. Dodao je da je to bio šok za sve u ekipi, ali da se tu pokazao timski duh i da je Simanić srećan što je deo ekipe i da se oporavlja.

Na pitanje o vođi ekipe kapitenu Bogdanu Bogdanoviću, Pešić je rekao da je posle operacije kolena prošle sezone trebalo vremena da oseti loptu, igru ali i novo koleno, ali da ga je sve to motivisalo. On je ocenio da košarkaša Atlante čeka još četiri ili pet godina dobre igre i da će za reprezentaciju igrati najmanje na ovom nivou.

Jedan od najboljih igrača Srbije u Manili bio je Aleksa Avramović, a uz njega i Ognjen Dobrić.

“Avramović je dobio samopouzdanje u Partizanu. Imao je poverenje trenera i igrača i tako se razvio. Trener je važan u procesu razvoja karijere igrača, da bude bolji kao čovek i kao sportista. Međutim, za uspeh su važniji igrači od trenera, jer ako te igrači ne prime, nemaš apsolutno nikakve šanse. Oni su prihvatili zadatke koje je ekipa njima postavila”, rekao je selektor.

“Rekao sam im da odbrana ne počinje od Milutinova, već od Alekse, Marinkovića, Dobrića… Ako igrači vama veruju oni će vam više pomagati. Fantastičan posao su uradili, ali uvek može bolje, ima još takmičenja. Ova ekipa ima igrače 1994, 1995. godište, to zajedništvo nije počeo u Manili, razvijalo se kroz juniorske reprezentacije”, dodao je Pešić.

Selektor je rekao da mu je košarka sve dala i da sada želi da joj uzvrati i poručio čelnicima da ga “iskoriste dok je tu, još godinu dana”. On je to rekao pošto je ponovio da u domaćoj košarci mora da se promeni sistem takmičenja kako bi se napravili novi igrači koji bi mogli da igraju za klubove i reprezentaciju i u budućnosti, kada dođe novi selektor.

“Moramo da se menjamo, prilagođavamo ili više nema medalja. Smatram da mi je obaveza da to kažem, da ostavim nešto iza sebe kada završim ovaj moj izazov. Meni i čitavoj mojoj generaciji košarka je dala sve i treba znanje i iskustvo da pretočimo u budućnost srpske košarke”, dodao je.

Upitan o velikim budžetima Partizana i Crvene zvezde, Pešić je rekao da mu to ne smeta.

“Danas ako Zvezda ne ode u Evroligu, to je smak sveta. U drugim zemljama to nije tako. Zašto uvek moraš da igraš, preskoči jednu godinu, resetuj se, analiziraj zbog čega nisi, napravi plan za budućnost i biće pobeda. U Srbiji to sada nije moguće. Prevelika je doza samopouzdanja, cilj je da se igra fajnal-for, to je mnogo teško, mnogo bolji timovi nemaju tu šansu. Smeta mi što se narod pali da postoji samo jedan rezultat. Fajna-for dođe i prođe i šta mi dobijemo od toga? Mi smo napravili rezultat, uzeli medalju i šta dalje, kako dalje?”, rekao je.

“Najverovatnije će iduće godine ili za dve godine Partizan i Zvezda dobijati vajldkarte, a posle toga će biti suvlasnici Evrolige kao 13 klubova i to je neminovno. Ne treba da igramo ABA ligu, moramo da se vratimo tamo gde pripadamo, da igramo profesionalnu srpsku ligu, odmah, na kraju olimpijskog ciklusa. Osim njih, niko od srpskih klubova ne igra Evropu, kada napravimo ligu onda će iz te lige biti prohodnost u evropska takmičenja. Treba da se povezujemo sa Evropom i svetom a ne u prostoru bivše Jugoslavije”, dodao je on.

Pešić je rekao da to govori kao selektor reprezentacije zbog obaveze prema ljudima i navijačima koji su došli na doček jer je za njih važno da ekipa ostvaruje dobre rezultate.

“Kako stići do toga? Na ovaj način kako sad radimo to je nemoguće. Sistem takmičenja je prevaziđen”, dodao je on.

Selektor je rekao da srpska košarka stoji na četiri stuba ali da “ako nema sistema takmičenja gde će potencijali da se razvijaju, ostaćemo gde smo”. On je istakao da “nikoga ne proziva” niti kritikuje i da je dao projekat da se napravi adekvatna metodika treninga i sistem takmičenja kako bi se napravila piramida nacionale lige.

“Lako može da se desi da sledeći olimpijski ciklus posle Pariza ne iskoristimo i košarka će nam ostati na nivou na kome ne želimo”, naveo je on.

Upitan da li je svoje mišljenje rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Pešić je rekao: “To nije moj posao, ali ako me pita, ja ću mu reći”.

“Bez obzira koliko voli košarku i želi da podrži sport, neće valjda on da odlučuje kakav će biti sistem takmičenja u košarci? On će 100 odsto da podrži. Nećemo nikada imati špansku ligu sa 18 klubova, ali treba da težimo tome. Ovo što sada imamo nije dovoljno”, istakao je Pešić.

On je rekao da “trener mora svuda da bude” i da je bio u noćnom provodu sa igračima u Beogradu, da se slavilo do pola četiri ujutro.

Govoreći o Igrama u Parizu, Pešić je rekao da je sreća što ekipa neće igrati kvalifikacije.

“Imamo dovoljno vremena. Znamo na koje igrače možemo da računamo i ako se nešto desi, imamo dostoje zamene. Pripremamo se kao da neće nikad biti rata, za sve okolnosti i sve mogućnosti. U februaru je prozor za EP 2025. dogovor je da igrači iz evropskih kupova mogu da budu reprezentacijama na raspolaganju što je fantastična vest”, rekao je Pešić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x