Petar Hranueli iz Hrvatske stvara u Tamnjanici: Nekada se posramim što radim u kamenu jer je priroda bolji umetnik od mene

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Hranueli; Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Svojevrsna izložba na otvorenom, uklopljena dela u ambijent, posebno leti tokom juna kada cveta lavanda.

Na plantažama lavande u Tamnjanici od 2016. godine uvek je otvorena Umetnička kolonija „Pigmalion“, kroz ovaj atelje na otvorenom prošlo je 115 umetnika iz čitavog sveta, mada su najbrojniji oni umetnici koji dolaze sa Balkana.

Od samog početka rada Pigmaliona tu je i Petar Hranueli umetnik iz Hrvatske, koji trenutno izlaže figure nešto manjeg formata koje su spremne za izložbu koja sledi u narednim nedeljama.

Petar Hranueli  posljednjih 15 godina stvara u Srbiji, u koloniji je od osnivanja, njegova dela od belog kamena – skulpture, krase polja lavande u Tamnjanici kraj Bele Palanke.

„Već šest godina se mi ovde družimo na ovom imanju. Puno nama znači ovo mesto gde stvaramo. U polju imate još skulptura umetnika iz Makedonije, Slovenije iz čitavog regiona. Mi na ovaj način širimo balkansku umetnost. Kad dođete ovde dobijete inspiraciju, jer u prirodi se vi obogatite duhovno. Ovde se osećate božanstveno, sve ove planine i sva lepota… nekada se ja posramim što radim u kamenu kad je priroda bolji umetnik od mene“, rekao je Hranueli za Niške Vesti.

Kamen kojim izrađuje skulpture donosi iz Makedonije, mada bi on više voleo da je kamen odavde.

Svi radovi, svih umetnika zauvek ostaju ovde u Tamnjanici a Hranueli komentariše kako se ne boji da će neko ta dela odavde odneti.

„To je par tona kamena, sve to ostaje ovde, ko želi neka ga pomeri“, kaže uz osmeh ovaj umetnik.

Tamnjanica; Foto: Srbija Vesti

Umetnici iz celog sveta, mada ih je najviše sa Balkana, tokom godine borave ovde i stvaraju umjetnička dela, skulpture – baš na ovu ideju došao je Gorazd Čuk, vlasnik plataže.

“U Tamnjanici smo od 2016. godine i za sve ove godine ugostili smo 115 umetnika iz celog sveta. Oni su nas naučili da svoja dela, sliku, kip ili fotografiju stvaraju tako da se njima sviđa a ne masi. Zato i mi pravimo proizvode koji se prvo nama sviđaju a onda tražimo kupce kojima će se dopasti to što radimo. Svesni smo da smo na ovom neugodnom terenu gde se ne može praviti ozbiljna industrija pa se zato moramo malo više truditi, kaže Čuk i dodaje da neće odustati od svoje misije da proizvodi samo vrhunske rakije jer su njegova ciljan grupa zahtevni kupci koji umeju da prepoznaju kvalitet.

Prilikom promocije novih skulptura promovisan je i novi brend ove plantaže “Bakina tajna”.

Čuk, vlasnik plantaže i Kuće umetnika “Pigmalion” kaže da će sa novim proizvodom nastaviti da se probijaju na tržištu pod sloganom “Mi stvaramo umetnost”. Novi brend ima  etikete koje su ručno oslikane akvarelom i tako su se približili umetnosti  i kako navode njegovi tvorci “još jedan detalj da nije u pitanju puka serijska proizvodnja”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x