Petković: Beograd će razmotriti mogućnost povratka do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Petković; Foto: Kancelarija za KiM Vlade R.Srbije
Podelite vest

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, je rekao da će zvanični Beograd, po Rezoluciji SB UN 1244, razmotriti mogućnost povrtaka do 1.000. pripadnika svojih bezbednostih snaga na Kosovo.

On je na konferenciji za novinare hitno zakazanoj u Vladi Srbije sinoć u 23:00 to najavio zbog, kako je kazao, “protovpravne i nasilne odluke (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija” da “okupira sever ” Kosova.

Optužio je kosovskog premijera i da želi da protera Srbe kao i da pokušava da omogući sprovođenje lokalnih izbora u četiri severne opštine.

Kazao je da je, po informacijama, sinoć u 20:30 između 300 i 350 pripadnika kosovske policije ušlo u severnu Mitrovicu i da su potom rasporedili u delovima grada među stanovništvvom.

Ocenio je da je Kurti to naredio pošto je prethodno, kako je kazao, policija “slavodobitno u Velikoj Hoči hapsila vino “i maltretirala porodicu Petrović” vlasnici vinarije.

Kazao je i da su među kosovskim policajacima koji su stigli na sever bili i pripadnici policije sa pancirima i specijalnih jedinica, s “dugim cevima” i oklopnim vozilama.

Naglasio je da je time prekršen Briselski sporazum po kojem, kako je kazao, na severu mogu da budu samo priapdnici policije iz tamošnjeg direktorata Sever.

Podsetio je i na više puta ponovljen stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zvanični Beograd neće dozvoliti nikakve “Oluje” i “Pogrome” – progon srpskog stanovništva.

Ocenio je da međunarodna zajednica “izgleda nije dovljno dobro shvatila te izjave Vučića”, te je međunarodnu zajednicu pozvao da, kako je kazao, “urazumi Kurtija”.

Naglasio je da Beograd nije izazavao nijednu pravokaciju i da nije prekršio Briselski sporazum, te optužio kosovskog premijera da on to sve radi.

Kazao je i da će Vučić danas imati niz sastanaka s predstavncima međunarodne zajednice.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x