Petković: Izrada Nacrta statuta ZSO je u nadležnosti Upravljačkog tima, a ne nevladinih organizacija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Petković; Foto: Kancelarija za KiM Vlade R.Srbije
Podelite vest

17Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je izrada Nacrta Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) nadležnost Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO i da “ne postoji niti jedan pravni osnov” da taj posao vrši bilo kakva nevladina organizacija.

Prethodno su prištinski mediji preneli izjavu predstavnika Fondacije Fridrih Ebert Štiftung u Prištini, Renea Šlea da je ta NVO završila izradu Statuta Zajednice srpskih opština i da će tokom nedelje odlučiti kada će predstaviti taj dokument.

“Pokušaj da bilo koja nevladina organizacija na sebe preuzme nadležnost izrade Nacrta Statuta ZSO predstavlja direktno obesmišljavanje dijaloga i kršenje sporazuma koji su definisali ovo pitanje”, naveo je Petković a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ocenio je da je to “još jedan pokušaj da se Zajednica srpskih opština predstavi kao nevladina organizacija, sa drastično manjim nadležnostima u odnosu na dogovorene u okviru sporazuma, gde je precizirano da će ZSO imati izvršna ovlašćenja na zaštiti kolektivnih prava Srba na Kosovu i Metohiji”.

“Niko iz Upravljačkog tima nije zatražio usluge organizacije ‘Fridrih Ebert’ za izradu Nacrta Statuta ZSO, jer je taj posao poveren isključivo Upravljačkom timu, što je potvrdio i izveštaj EU iz aprila 2018. godine. U skladu sa poverenim mandatom, Upravljački tim je završio izradu Nacrta Statuta pre skoro pet godina, tačnije avgusta 2018. i o tome službeno obavestio EU”, naveo je Petković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x