Petković: Naredna runda dijaloga Beograda i Prištine posvećena ZSO

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Petković; Foto: Kancelarija za KiM Vlade R.Srbije
Podelite vest

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je jutros da će naredna rudna dijaloga Beograda i Prištine, koja bi trebalo da bude održana 2. maja u Briselu, biti posvećena Zajednici srpskih opština (ZSO).

“Da uđemo u najkonkretnije korake kada je reč o formiranju ZSO, ali ne onako kako to želi (premijer Kosova) Aljbin Kurti, već onako kako je to dogovoreno kroz četiri sporazuma iz 2013. i 2015. godine”, rekao je Petković za Radio-televiziju Srbije.

Prvi korak, prema njegovim rečima, je da upravljački tim predstavi svoj nacrt statuta ZSO, a da potom usledi rasprava o tom predloženom nacrtu koji mora da sadrži sve odrebe koje su usaglašene u opštim principima iz 2015. godine.

“To je ono na čemu ćemo insistirati, to je ono što je u duhu sporazuma i onoga što smo se dogovorili u Ohridu. Naravno da na tome moramo da insistiramo, bez ZSO prosto je nemoguće o bilo čemu razgovarati”, ocenio je Petković.

On je dodao da Priština tačno 10 godina od kada je potpisan Briselski sporazum odbija da formira ZSO i ocenio da za to posebnu odgovornost snosi međunarodna zajednica.

“Kada pogledate sve ono što se dešavalo u poslednjih 10 godina, videćete da posebnu odgovornost snosi, pre svega, međunarodna zajednica – Evropska unija i oni koji su podržali proces dijaloga, zato što su oni bili dužni da izvrše pritisak na Prištinu da ZSO bude formirana”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, ZSO predstavlja “kičmu procesa dijaloga”, a Srbija je u taj proces ušla kako bi kroz tu zajednicu bila obezbeđena kolektivna i individualna prava za srpski narod, kako je predviđeno Briselskim i drugim sporazumima.

On je naglasio da ZSO za Beograd predstavlja ključni uslov za dalji proces normalizacije odnosa sa Prištinom.

“Ono što je dogovarano u Ohridu, podrazumeva da je prva obaveza upravo formiranje ZSO i da je to obaveza Prištine”, rekao je Petković.

Govoreći o viznoj liberalizaciji Kosova sa Evropskom unijom, Petković je kazao da Srbija protiv toga nema ništa, jer je potrebna sloboda kretanja, ali da je problem jer je tom odlukom Evropskog parlamenta “direktno nagrađen Aljbin Kurti”.

“A za šta je nagrađen? Za to što proteruje Srbe? Za to što vrši pritisak svakog dana? Zato što non stop generiše krize na severu Kosova i Metohije? Za to je nagrađen”, ocenio je Petković.

Prema njegovim rečima, i kada je reč o viznoj liberalizaciji i kada je reč o nastojanju Prištine da postane članica Saveta Evrope, “ključnu ulogu ima Nemačka” koja podržava Kosovo u tim procesima.

Na današnji dan pre deset godina (2013), tadašnji predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i bivši premijer Kosova Hašim Tači potpisali su “Prvi sporazum o glavnim principima normalizacije” odnosa Beograda i Prištine, tzv. Briselski sporazum.

U sporazumu koji ima 15 tačaka, predviđeno je osnivanje Zajednice većinski srpskih opština i integracija policije i pravosuđa sa severa Kosova u okvire kosovskog sistema.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x