Petković: Pravnim formulacijama u SB ukazano da Priština vrši zločin protiv čovečnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Petković; Foto: Kancelarija za KiM Vlade R.Srbije
Podelite vest

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je srpsko rukovodstvo na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) iskoristilo pravne formulacije koje ukazuju da jednostrane odluke Prištine dovode do nepopravljive štete za život Srba na Kosovu i Metohiji i da kao takve predstavljaju “zločin protiv čovečnosti”.

“Posebno je značajna definicija da on (premijer Kosova Aljbin Kurti) svojim nasilnim i jednostranim aktima zapravo namerno podvrgava Srbe nepodnošljivim uslovima života”, rekao je Petković za televiziju Pink, u uključenju iz Njujorka gde je pre dva dana održana sednica Saveta bezbednosti.

Prema njegovim rečima, škole, vrtići, bolnice, lokalne samouprave i druge srpske institucije koje su pogođene najavom ukidanja dinara kao platežnog sredstva na Kosovu, predstavljaju “temelj za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)”.

“To je posebno važno, da se ukaže da je cilj te odluke da se direktno udari na srpski narod”, naveo je Petković.

Upitan o Kurtijevoj tvrdnji da Srbi na Kosovu i Metohiji “nemaju ništa protiv uvođenja evra”, Petković je kazao da je Kurti na sednici Saveta bezbednosti iskoristio “više trikova, laži i manipulacija”.

“(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je jasno rekao šta zapravo znači ta jednostrana odluka o ukidanju dinara – da se time udara direktno na opstanak srpskog naroda i da Kurti na taj način nastavlja sa politikom progona”, ocenio je Petković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x