Petković prikazao fotografiju ubijenog Srbina u Banjskoj, tvrdi da je ubijen dok je ležao

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Petković; Foto: Kancelarija za KiM Vlade R.Srbije
Podelite vest

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prikazao je danas u Beogradu fotografiju Srbina Bojana Mijailovića, ubijenog u sukobu sa kosovskom policijom u selu Banjska, i naveo da srpski stručnjaci, na osnovu te fotografije, tvrde da je upucan u glavu dok je ležao na leđima.

“On je prvo ranjen, tako što je pogođen u noge. Pao je i onda kada je kosovska policija prišla, umesto da pomogne bespomoćnom čoveku, ona je izvršila egzekuciju”, rekao je Petković novinarima.

Istakao je da je zbog toga važno da se sazna sve iz izveštaja za obdukciju, dodajući da Beograd to ne očekuje od Prištine jer ona “lažira i činjenice i podatke u vezi sa celim događajem”, već je to zatraženo od Euleksa.

Naveo je da je Euleksu poslao dva pisma, a da su mu u odgovoru na prvo naveli da je obdukcija obavljena 26. septembra.

“Na smrtovnici, koje su dobile sve tri porodice kada su preuzimala tela, stoji da je obdukcija obavljena 25. septembra”, kazao je Petković i dodao da su se tada pojavile informacije o različitom terminu obdukcija.

Ocenio je da ili Euleks ili Priština “lažu” i da je zbog toga “od ključne važnosti” da se vidi i izveštaj Euleksa o obdukciji i fotografije sva tri tela.

“Vidite da su lagali i o broju Srba koji su bili u Banjskoj. Govorili su 30, 40, 50, sada govore da je 90. Prvo su govorili da je policajac, Albanac, stradao u unakrsnoj vatri, a sada govore ono što smo mi rekli prvog dana – da je policajac stradao od eksploziva. Mnogo nelogičnosti, mnogo različitih stvari koje ukazuju da Priština lažira činjenice i jasno je zbog čega je Euleks odbijen da prisustvuje istrazi”, rekao je Petković.

Naveo je da se 11 odsto Srba već odselilo sa severa Kosova i Metohije, i da su o tome upoznate ambasade u Prištini i u Beogradu, kojima je ukazano da kosovski premijer Aljbin Kurti sprovodi etničko čišćenje Srba.

Direktor vladine Kancelarije je naveo i da je Srbin Lazar Janićijević uhapšen juče na administrativnom prelazu Jarinje kada je pošao na sahranu u Vrnjačkoj Banji, kao i da je dan pre toga, Kurti “maltretirao trojicu Srba u Gornjim Varagama samo zato što su se usudili da idu u svoje šume, na svoje imanje i tamo da seku drva”.

“Mi ne tražimo ni od Kfora ni od Elueksa da stane na srpsku stranu, da stane na stranu prognanog srpskog naroda koji trpi Kurtijev teror svakog dana. Mi samo tražimo da budu objektivni i neutralni”, kazao je Petković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x