Petković: Sačuvali smo KM tablice, nema nikakvih kazni

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Petković; Foto: Kancelarija za KiM Vlade R.Srbije
Podelite vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti sinoć prohvatio sve što je odbio u ponedeljak i da je Srbija sačuvala KM tablice.

Petković je jutros rekao da nema nikakve kaznene politike za vozače koji nisu preregistrovali vozila.

“Ovim dogovorom nema nikakvih kazni od 150 evra koje je planirao Aljbin Kurti i nema nikakve kaznene politike u svim ostalim fazama koje su bile deo odluke Aljbina Kurtija u vezi sa procesom preregistracije. Ovim dogovorom sačuvali smo mir i uspeli da sačuvamo naš narod na severu KiM”, rekao je Petković, prenosi RTS.

Naglasio je da je je posebno važno da ovim dogovorom ostaju KM tablice.

“Reč je o tablicama koje su zakonske, koje legalno izdaje Republika Srbija i koje će Srbi na Severu KiM moći da koriste. One će i dalje biti u upotrebi kao što su bile i do sada”, naveo je Petković.

Kako je rekao to, između ostalog, znači da će svi vlasnici automobila koji poseduju KM tablice moći normalno da registruju svoja vozila i produže njihovo važenje.

“Jedino gde ćemo zastati, zastaćemo sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica. Ali ionako za poslednje tri godine te KM tablice, nove, se nisu izdavale,” rekao je Petković.

“Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost. Uspeli smo da obezbedimo sigurnost za Srbe na Severu KiM. Svakako dijalog i razgovori se nastavljaju i to je ono što je najvažnije jer treba da idemo u pravcu normalizacije odnosa. Pre svega normalizacije odnosa na terenu kada je reč o normalnom životu i životu svih ljudi, kako Srba tako i Albanaca”, naveo je Petković.

On je naglasio da je najvažnije to što je iz Brisela svim vlasnicima automobilima sa KM tablicama poručeno da mogu mirno da spavaju.

“Sačuvali smo naše KM tablice”, rekao je Petković i najavio da će o detaljima dogovora danas govoriti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dok se u Briselu pregovaralo tokom jučerašnjeg dana u više gradova na Kosovu i Metohiji održani su protesti.

U Briselu se razgovaralo i u ponedeljak i to na najvišem nivou. U razgovorima su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, ali tada nije postignut dogovor.

RTS je najavio da će se Vučić danas obratiti građanima povodom postignutog dogovora.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x