Petrović (SSP): Srbija u izveštaju švedskog IDEA svrstana među hibridne režime

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: SSP.rs
Podelite vest

Stranka slobode i pravde (SSP) upozorila je danas da je Srbija u izveštaju Međunarodnog instituta za demokratiju i izbornu asistenciju (IDEA) iz Švedske, svrstana među hibridne režime zajedno sa Angolom, Demokratskom Republikom Kongo, Gabonom, Kuvajtom, Mauritanijom, Nigerijom.

Potpredsednik SSP-a Goran Petrović je u saopštenju rekao i da su u tom izveštaju Srbija i Turska jedine zemlje u Evrop svrstane u hibridne režime.

Izveštaj IDEA ustanovio je izuzetno veliko prisustvo korupcije u Srbiji, što pokazuje, kako je Petrović ocenio, neophodnost donošenja posebnog zakona o borbi protiv korupcije javnih funkcionera, ali i reformu tužilaštva i policije.

Kazao je da će taj zakon o borbi protiv korupcije javnih funkcionera biti jedan od najvažnijih zakona koji će SSP predložiti.

Dodao je da je Srbija u izveštaju IDEA “ostala daleko” iza globalnog proseka u svetu i Evropi u oblastima koje se odnose na poštene i fer izbore, fundamentalna prava i kontroli izvršne vlasti, odnosno u nadzornoj ulozi parlamenta, nezavisnosti sudstva i integriteta medija.

Prema njegovim rečima, u izveštaju IDEA u svakoj od 165 zemalja ispitivano je 116 pokazatelja.

Šta je hibridni režim?

Hibridni režim je mešoviti tip režima, često nastao kao ishod nedovršene tranzicije iz autoritarnog sistema u demokratiju. Kombinuje karakteristike demokratije i autoritarizma i u takvim sistemima, proceduralno se ispunjavaju mnogi od formalnih kriterijuma demokratije, ali na papiru. To znači da postoje zakoni, institucije, procedure, prava i slobode, ali u praksi, sve je malo drugačije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x