Pijačni prodavci: Od predsednika Srbije tražićemo poseban status

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 13.04.2022. - Protestni skup pijacnih prodavaca iz cele Srbije koji su nezadovoljni uvodjenjem elektronske fiskalizacije na pijace, poceo je danas ispred TC Usce na Novom Beogradu, da bi nakon okupljanja prodavci krenuli preko Brankovog mosta u centar grada. Okupljeni su nakon obracanja krenuli u proterstnu setnju centralnim beogradskim ulicama, pa su se nakon prolaska pored Zelenog venca i kroz Terazijski tunel, uputitli do Makednoske ulice i zgrade RTS-a. Odatle ce se prodavci uputiti prema zgradi Predsednistva, a onda do Nemanjine ulice i konacno - do Slavije, gde ce, kako su najavili, ostati do ispunjenja njihovih zahteva. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Predstavnik udruženja pijačnih prodavaca u Srbiji “Opstanak” Redžep Petrik rekao je danas da će od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražiti donošenje posebnog zakona kojim bi se regulisao njihov status, a pre svega izuzeće od obaveze uvođenja fiskalnih kasa.

On je agenciji Beta rekao da je nepotrebno da pijačni prodavci, uvođenjem fiskalnih kasa, ulaze u sistem plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV), pošto ne ostvaruju ni pola godišnjeg prometa predviđenog za taj poreski model.

“Objasnićemo predsedniku Vučiću da nema razloga da se pijačnim prodavcima uvodi PDV sistem jer ne ostvarujemo ni pola godišnjeg prometa od šest miliona dinara, predviđenog za taj model oporezivanja”, kazao je Petrik.

Pijačni prodavci, koji nisu istovremeno i proizvođači robe koju prodaju, protestovali su pre dva dana u Beogradu i blokirali saobraćaj na Slaviji, zbog obaveze da promet registruju preko fiskalnih kasa, a kada nisu primljeni na razgovor kod predsednika Srbije zaustavili su saobraćaj i na Mostarskoj petlji.

Posle te blokade pozvani su na razgovor sa Vučićem, koji je zakazan za sutra, 16. aprila.

Petrik je rekao da pijačni prodavci plaćaju paušalni porez koji utvrđuje svaka opština i koji mesečno iznosi od 18.000 do oko 25.000 dinara.

On je rekao da pijačni prodavci i sada posluju legalno i da “ima više razloga za ukidanje neracionalnog poteza države da im uvede kase, a prvi je što budžet Srbije neće imati dodatnih prihoda pošto ne ostvaruju godišnji promet, ne šest miliona dinara, nego ni pola od te sume da bi platili više nego što inače plaćaju”.

Drugi je razlog, prema njegovim rečima, što među pijačnim prodavcima ima dosta digitalno neobrazovanih i što ne mogu da odgovore zahtevima nove tehnologije u fiskalnim kasama.

“Rad sa kasama komplikovao bi se dodatno i zbog toga što se cene voća i povrća nekoliko puta dnevno menjaju, daju se popusti i zato bi bio potreban poseban radnik samo da radi na fiskalnoj kasi”, rekao je Petrik.

Osim toga, kako je rekao, fiskalne kase ne mogu da rade na temperaturi ispod nule.

Petrik je rekao da bi se, uvođenjem kasa, drastično povećali nameti prodavcima, koji su i u sadašnjim uslovima, kada je zbog krize mali promet, previsoki i teško izdrživi.

“Pored mesečnog troška za paušalni porez, plaćamo zakup tezge mesečno minimalno 16.000 dinara, a ako bi uveli fiskalne kase na to bi dodatni trošak bio i izdatak za knjigovođu koji mesečno koštaju od 120 do 150 evra mesečno”, rekao je Petrik.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x