Pijačni prodavci sa predsednikom Srbije u četvrtak, ne odustaju od izuzeća od fiskalizacije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Pijačni prodavci razgovaraće u četvrtak, 28. aprila u Predsedništvu Srbije sa predstavnicima Poreske uprave i Ministarstva finansija o njihovom zahtevu za izuzećem od fiskalizacije bez ikakvih ustupaka, izjavio je agenciji Beta osnivač udruženja “Opstanak” Petrik Redžep.

On je kazao da će na tom sastanku najverovatnije biti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje da li je moguće neko kompromisno rešenje u slučaju da ga ponudi država, Redžep je rekao da prodavci ne odustaju od zahetva za izuzećem, a da je kompromis moguć u smislu da ponude pomoć da se registruju svi koji se bave prodajom na pijaci, a nisu registrovani ili nisu pravilno registrovani.

“Tražimo izuzeće od fiskalizacije i da se reguliše naš poseban status, kako nas ne bi izjednačavali sa vlasnicima lokala jer se od njih razlikujemo i po uslovima rada i po cenama pošto one nisu fiksne, već ih spuštamo, cenjkajući se sa kupcima”, rekao je Redžep.

Ulični prodavci protestovali su početkom aprila zbog obaveze da promet registruju preko fiskalnih uređaja i zbog blokade saobraćaja 16. aprila primio ih je Vučić kada je dogovoreno da Poreska uprava razmotri njihove primedbe i da o konačnom rešenju razgovaraju na još jednom sastanku, koji je zakazan za četvrtak.

Od obaveze fiskalizacije izuzeti su poljoprivredni proizvođači koji prodaju svoju robu na pijačnim tezgama. Pijačni prodavci sada plaćaju paušalni porez na promet i tvrde da je besmisleno uvođenje fiskalnih kasa kako bi se uveli u sistem evidentiranja poreza na dodatu vrednost (PDV) jer ne ostvaruju ni pola od predviđenog godišnjeg prometa od osam miliona dinara, predviđenog za sistem PDV-a.

Redžep je rekao da mnogo prodavaca na pijaci nije evidentirano jer su se pijačnoj upravi prijavili kao proizvođači, a “evidentno je da u Leskovcu ne rastu banane” koje prodaju jer niko nije proveravao šta pijačni poljoprivredni proizvođači proizvode.

“Pravih poljoprivrednih proizvođača na pijacama nema ni dva odsto, mnogi su se prijavili kao proizvođači pa, na primer prodaju banane, a proizvode ih u Leskovcu”, rekao je Redžep.

Pijačni prodavci su na prvom sastanku obećali Vučiću da će tokom razgovora obustaviti proteste.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x