Pirot: I dalje vanredno stanje, čeka se podizanje prevrnutih cisterni

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

U Pirotu će vanredno stanje ostati na snazi sve dok se svi vagoni ne evakuišu sa pruge, rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić. On je napomenuo da će se to dogoditi u narednim danima, ali nije precizirio kada, jer se čeka da iz jednog oštećenog vagona od četiri prevrnuta iscuri sav amonijak. Do juče je, po procenama stručnjaka, iz oštećenog vagona iscurilo 60 odsto od 40 tona koliko je bilo u njemu u trenutku iskliznuća.

Od Niša do Bele Palanke juče se nije moglo putovati autoputem, a na magistralnom putu veće je prisustvo sabraćajne policije koja putnike usmerava ka Pirotu.

Dok se putnička vozila kreću magistralnim putem, tranzit ka Bugarskoj, kao i teretni saobraćaj usmerava se ka Zaječaru.

Amonijak iz oštećene cisterne još uvek curi, od 40 tona koliko je bilo u trenutku iskliznuća, do ovog trenutka iscurilo je oko 60 odsto.

Na pirotskim ulicama uobičajna gužva.

Iako je u prvim satima nakon nesreće postojala sumnja da je voda zagađena, pa su građani kupovali veće kolišine flaširane vode,  u marketima u centru grada nema nestašice.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota potvrdio je da će se u gradu sve normalizovati i  danas deca krenuti u škole u vrtiće, jer sva merenja vode i vazduha pokazuju normalne vrednosti, ali i da će Pirot ostati u vanrednom stanju sve dok se kompozicija od dvadeset vagona sa amonijakom ne ukloni sa pruge.

Po njegovim rečima, sledeća kritična situacija biće trenutak podizanja prevrnutog vagona u kojima se nalazi amonijak. Kompozicija teretnog voza je u trenutku iskliznuća imala 20 vagona, svaki od njih prevozio je po 40 tona amonijaka. U nedelju 25. decembra oko 17.30 sa šina su iskliznula 4 vagona, od kojih je jedan oštećen i iz njega je počeo da curi amonijak.

Visoke koncentracije ovog, inače veoma otrovnog gasa, izazvale su smrt dve osobe, koje su se u tom trenutku našle na autoputu na nekoliko kilometara od mesta nesreće, potvrdila je obdukcija. U pitanju je jedan srpski i jedan turski državljanin, a oboica su stradali od gušenja amonijakom.

Podsetimo, u nedelju uveče više od pedsetoro ljudi zatražilo je medicinsku pomoć u pirotskoj bolnici i niškom Kliničkom centru zbog trovanja amonijakom, a većina je otpuštena na kućno lečenje.

Drugog dana nakon nesreće ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u poseti Pirotu
Foto: Srbija Vesti

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x