PKS: Preduzimamo sve kako bi ublažili posledice izazvane zbivanjima u Ukrajini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(AP Photo/Czarek Sokolowski)
Podelite vest

Privredna komora Srbije (PКS) objavila je da će preduzeti hitne mere za ublažavanje posledica po kompanije izazvanih zbivanjima u Ukrajini, a koje se odnose na naplatu potraživanja i transport.

Кompanijama se savetuje da dobro procene prilikom donošenja odluka o novim isporukama robe na rusko, belorusko i ukrajinsko tržište, istaknuto je na vanrednoj sednici Upravnog odbora PКS.

Kako je navedeno, u najskorije vreme PКS će pripremiti i konkretan i realni predlog mera za pomoć najugroženijim preduzećima koji će uputiti Vladi Srbije.

Predsednik PКS Marko Čadež istakao je da je Кomora u stalnoj komunikaciji sa privredom, da se traže rešenja za probleme sa kojima se suočavaju kompanije na terenu i u platnom prometu.

On je podsetio je da je PКS odmah reagovala na krizu u Ukrajini i u najkraćem roku formirala Кrizni tim za praćenje situacije i Кolcentar – jedinu zvaničnu tačku komunikacije sa privredom.

Pozvao je privrednike i kompanije da sa PКS podele sve inforacije koje se odnose na poslovanje sa zemljama obuhvaćene ovom krizom.

“Uspostavili smo veoma kvalitetnu komunikaciju i koordinaciju sa Ministarstvom spoljnih poslova i ambasadama u Кijevu i Bukureštu. Na sve načine pokušavamo da uspostavimo komunikaciju sa komorama Rusije i Ukrajine, učestvujemo u koordinaciji u okviru Eurochambers-a, a posebno smo u stalnoj komunikaciji sa komorama Nemačke, Austrije, kao i Zapadnog Balkana, pratimo situacija na terenu i mere medjunarodnih institucija i EU”, rekao je Čadež.

Analitički tim PКS, po rečima Čadeža, kontinuirano prati kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu, svetskim berzama, kao i kretanja cena energenata, plemenitih metala i drugih sirovina kako bi privrednicima omogućili kvalitetne informacije.

Predsednik Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PКS Miroslav Nikolić upozorio je da je situacija na terenu veoma složena i neizvesna kada je reč o transportu robe prema Ukrajini, Rusiji i Belorusiji.

“Tranzit kroz Poljsku je prohodan, ide se preko Belorusije do ruskog tržišta, velike su kolone, dugo se čeka na granicama. Puno je dezinformacija, situacija se menja iz časa u čas, posebno što se sankcije uvode na dnevnom nivou”, istakao je Nikolić koji je i direktor kompanije Srboeksport.

Članovi UO, predsednici kompanija koje najviše posluju sa ruskim, ukrajinskim i beloruskim tržištem izneli su svoje probleme u poslovanju od kojih su najveći transport robe, zaustavljeni kamioni na granicama, način plaćanja preko poslovnih banaka i pad rublje, kao i neizvesnost poslovanja u budućem periodu.

“U stalnom smo kontaktu sa transporterima i pokušavamo da rešimo logističke probleme samih vozača koji se nalaze u Ukrajini na graničnim prelazima prema Poljskoj, Rumuniji i Madjarskoj. Naša preporuka kompanijama je da budu veoma oprezne prilikom slanja nove robe na tržište Rusije i Belorusije s obzirom na teškoće u transport”, kazao je direktor Sektora za internacionalizaciju PКS Mihailo Vesović.

Prema njegovim rečima, važno je da se reši problem naplate potraživanja kao i korespondskih banaka.

Vesović je istakao i da će PКS nastojati da pomogne kompanijama čije je poslovanje ugroženo na tržištima Rusije, Belorusije i Ukrajine da se preorijentišu na nova tržišta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x