PKS: Veliki potencijal Srbije u cvećarstvu, potrebno udruživanje proizvođača

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Trend potrošnje cveća u svetu i Srbiji je u usponu i raste po godišnjoj stopi od 10 odsto uz promet koji premašuje 200 milijardi evra na svetskom, i oko 27 miliona evra na domaćem tržištu, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

“Srbija ima dobre uslove za plantažnu proizvodnju cveća i ukrasnog bilja, povoljnu klimu i dužinu vegetacionog perioda, što ukazuje na potencijale za unapređenje ove privredne grane, izjavila je Danica Mićanović, naučna savetnica Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, povodom obeležavanja Osmog marta – Međunarodnog dana žena.

Ona je istakla da cvećarstvo, kao specifičan vid poljoprivredne proizvodnje i ozbiljan činilac u privrednom sistemu zemlje, treba da postane profitabilna proizvodna grana, za šta je neophodno udruživanje proizvođača.

Dobar primer razvoja cvećarstva u Srbiji je proizvodnja ruža, koja prema oceni evropskih stručnjaka, pored Francuske, spada u jedno od najboljih podneblja za gajenje “kraljice cveća”.

Izvoz ruža iz Srbije vredeo je prošle godine 2,7 miliona, a uvoz 250 hiljada evra.

Spoljnotrgovinska razmena cveća i drugog ukrasnog bilja iznosila je 27,4 mililona evra, od čega je izvoz vredeo 5,4 miliona, a uvoz 22 miliona evra. Vrednost izvoza cveća u prošloj godini je veća za 28 odsto, a uvoza za 44,9 procenata u odnosu na 2020.

“Кako bi se umanjio spoljnotrgovinski deficit neophodno je, između ostalog, istraživački jačati ovu oblast jer ne postoji ni jedna naučno-istraživačka organizacija koja radi selekciju i oplemenjivanje cveća u Srbiji”, rekla je Mićanović.

Podsetila je da je formirano nekoliko instituta pri fakultetima u Beogradu i Novom Sadu, i da je nužno pratiti i primenjivati svetska dostignuća u tehnologiji gajenja, organizaciji proizvodnje i plasmanu, sa ciljem bolje tržišne pozicioniranosti i podizanja konkurentnosti na svetskom tržištu.

Najviše cveća i ukrasnog bilja iz Srbija se izvozi u EU – Holandiju, Poljsku, Hrvatsku, Litvaniju i Bugarsku, zatim zemlje CEFTA i Carinske unije – Rusiju, Belorusiju, Кazahstan, ali i Gruziju i Alžir.

Ivoz cveća i ukrasnog bilja u 2021. godine iz EU bio je u vrednosti od 18,2 miliona evra, a manje količine stigle su i iz Кenije, Ekvadora, Кostarike…

Kako je navela PKS, najznačajniji regioni za proizvodnju i uzgoj cveća u Srbiji su u Vojvodini, na severu zemlje, na granici sa Mađarskom, zatim okolina Šapca, zapadno od Beograda, oblast Ljiga, Trstenika i Кruševca, Sremčice, Velike Drenove…

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x