Planina Tumba

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Miroslav Dokman
Podelite vest

Planina Tumba nalazi se između planine Talambas na severozapadu i planine Rudina na jugoistoku, između sela Sastav reka i sela Preslap u opštini Crna Trava, a tok i dolina Gradske reke ovu planinu odvajaju od susedne planine Gramada.

Foto: Miroslav Dokman

U selu Sastav reka, u reku Vlasinu uliva se Gradska reka. Istovremeno, kod ovog sela spajaju se čak četiri planine: Ostrozub, Gramada, Tumba i Talambas.

Foto: Miroslav Dokman

Na samom bilu planine Tumba nalazi se selo Jabukovik, a u podnožju, na obali Gradske reke su sela Sastav reka, Gradska i Kalna, dok se selo Preslap smatra mestom gde se susreću čak tri planine: Tumba, Rudina i Gramada. Severoistočno se padine Tumbe spuštaju u atar sela Crvena jabuka u opštini Babušnica, odnosno u Crvenojabučku dolinu, koja na ovoj strani odvaja planinu Tumbu od planine Talambas.

Foto: Miroslav Dokman

Najviši vrh planine takođe se naziva Tumba i visok je 1377 m. Planina Tumba ubraja se u grupu Vlasinskih planina, gde spadaju još Vardenik, Čemernik i Gramada. Tumba je jedina od ovih planina, sa koje se Vlasinsko jezero ne može videti, a i najniža je među njima.

Foto: Miroslav Dokman

Ova planina poznata je po bitki na iz Drugog balkanskog rata, koja se odigrala 7.jula 1913.godine. Na potezu Daščani kladenac (prevoj između planina Ruj i Rudina) – Crni vrh (najviši vrh planine Talambas) – vrh Tumba, a ovaj potez bio je deo nekadašnje granične linije kraljevine Srbije i carevine Bugarske (od 1878-1919.godine), srpska vojska zaustavila je prodor bugarske vojske u ovoj jednodnevnoj bitki, odnosno svako je ostao na svojoj teritoriji. Sprečavanje ovog prodora, kažu stručnjaci, uticalo je da se osnaže položaji srpske vojske na području današnje jugoistočne Makedonije, u okolini grada Štipa, u dolini reke Bregalnice. Srpskim jedinicama, ovde je komandovao major Jovan Cvetković, otac potonjeg velikog državnika Dragiše Cvetkovića.

Foto: Miroslav Dokman

U podnožju vrha Tumba, na poljani (1250 mnv), otkriven je 21.jula 1931.godine spomenik od belog kamena koji je kralj Aleksandar Karađorđević posvetio borcima ovog kraja (sela Jabukovik, Kalna, Darkovce, Tegošnica, Rakov dol i Crvena jabuka – nekadašnji Vlasotinački srez i Lužnički srez).

Foto: Miroslav Dokman

Uspon na Tumbu može otpočeti ataru sela Sastav reka, kod skretanja za selo Jabukovik, na oko 700 m nadmorske visine. Sve do kraljevog spomenika, staza je široka, i uglavnom ide kroz šumu. U prva 3 km, do napuštene škole u selu Jabukovik,na oko 1000 mnv, uspon je izraženiji. Posle toga, staza vodi glavnim bilom planine Tumbe, i uspon je neosetan sve do završnog uspona na vrh Tumba. Posle narednih 6 km, dolazi se do velikog platoa na oko 1250 mnv. Prvo se nailazi na spomenik koji su komunisti podigli pedesetih godina dvadesetog veka, u okviru koga postoji i česma. Stotinak metara dalje je čuveni spomenik kralja Aleksandra. Od kraljevog spomenika, do samog vrha Tumba, potrebno je preći još kilometar i po, kroz šumu i preko proplanaka na kojima su još itekako vidljivi rovovi iz Drugog balkanskog rata.

Foto: Miroslav Dokman

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x