Planina Veliki Jastrebac

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Miroslav Dokman
Podelite vest

Veliki Jastrebac je najšumovitija planina na Balkanskom poluostrvu, po gustini šume i po raznolikosti vrsta drveća. Svojim položajem, Veliki Jastrebac dominira područjem između Zapadne i Južne Morave i reke Toplice, između oblasti Rasina i oblasti Toplica, između Radan planine i Kopaonika. Upravo zbog ovakvog položaja, Veliki Jastrebac je istovremeno i planina Kruševca, i Prokuplja, i Aleksinca, i Blaca, i Niša.

Foto: Miroslav Dokman

Najviši vrh Velikog Jastrepca je Velika Đulica (1491 m), na koji pristup nije dozvoljen zbog vojnih objekata.   Nedaleko od Velike Đulice je impresivni Pogled (1482 m). Ime ovog vrha sve govori: sa njega se može videti više od pola Srbije, od dalekog Ljubotena na Šar planini do Avale kod Beograda, od Kopaonika do Rtnja, Suve planine i Stare planine. Grad Niš jasno se vidi sa Pogleda, a iz Niša se isto tako lepo vidi i vrh Pogled – preko dana kao planinski vrh koji dominira na prostranom masivu Velikog Jastrepca, a noću poput ogromne upaljene sveće, jer se tada pale signalna svetla na televizijskim antenama, koje su još jedno obeležje ovog vrha.

Foto: Miroslav Dokman

Na Pogled planinari mogu izaći sa svih strana. Sa kruševačke strane, pre Pogleda može se izvršiti uspon na vrh Zmajevac. Do Pogleda se može doći iz topličkog kraja, preko sela Rečica. Na Pogled vodi i široki šumski put, od prevoja Grebac, prevoja koji razdvaja Veliki Jastrebac od Malog Jastrepca (946 m), a ovaj put koriste i zaposleni u antenskom sistemu na vrhu Pogled.

Foto: Miroslav Dokman

Planinari nekako najviše vole da se na Pogled penju stazom iz Ribarske Banje. Ova staza je najsadržajnija, a i odlično je obeležena. Dužina staze u jednom pravcu je 9 kilometara, a potrebno je savladati visinsku razliku od 900 metara. Uspon je stalan, ravnomeran, bez ikakvih prepreka i zahtevnih deonica. Od Ribarske Banje najpre se “stazama zdravlja”, koje koriste i gosti ovog lečilišta, izlazi na Srndaljsku reku. Ide se uzvodno kraj ove reke, sve do raskrsnice staza, kada se levo odlazi dalje ka Pogledu, a desno skreće u selo Srndalje, poznato po staroj vodenici koja i dalje radi i etno kompleksu.

 

Foto: Miroslav Dokman
Foto: Miroslav Dokman

Planinari će se do Pogleda itekako uveriti koliko su guste jastrebačke šume, ali najpre se izlazi na dva prekrasna vidikovca, dve livade, odakle se fantastično vidi ceo masiv Rtnja i ceo masiv Suve planine. Potom, kada se uđe u šumu, stiče se utisak da sunčevi zraci ne mogu proći kroz sve te krošnje. Šumska planinarska staza nekoliko puta preseca glavni jastrebački put koji dolazi od prevoja Grebac, i tada se vidi koliko je zapravo sadržajnija izabrana staza iz Ribarske Banje, u odnosu na jednolični i široki put iz Grebca.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x