Planinari još jednom osvojili KROV SRBIJE (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

PD Preslap: Midžor
Podelite vest

Na planinarskoj stazi od planinarskog doma podno Babinog zuba, do vrha Midžor (2169 m)! Akcija Planinarskog društva “Preslap”, koja je održana u nedelju, 20.septembra 2020.godine, bila je zamišljena tako da članovi i prijatelji ovog sportskog udruženja iz Niša, izađu na najviši vrh Stare planine u Srbiji. Jeste vladalo veliko interesovanje za ovu akciju u Nišu i okolini, ali prvo veliko iznenađenje koje se odigralo oko planinarsko doma bilo je da su niške planinare strpljivo čekali planinari i rekreativci iz mnogih krajeva Srbije.

The gallery was not found!

To je bilo jasno i pre prvog razgovora sa njima, dovoljno je bilo videti zbijene automobile na parkingu, sa raznovrsnim registarskim oznakama. Zaista, videli smo predstavnike cele Srbije, koji su iščekivali da se upute ka Midžoru i provedu lep dan u fantastičnom prirodnom okruženju – kao što i naziv našeg portala kazuje.

PD Preslap
U družini je bilo i poletaraca, i veterana, i proslavljenih planinara, ljubitelja prirode. Sa Planinarskim društvom “Preslap”, na akciju je krenula i jedna učesnica iz Ukrajine i jedna iz Zambije.
Vreme koje je družinu dočekalo na Staroj planini bilo je kao iz bajke. Dan sunčan, vidici otvoreni na sve strane, bilo je sveže, taman da se niko ne zadiha, premori. Vodički tim Planinarskog društva “Preslap”, koji su činili Miroslav Dokman, Slobodan Vasković i Vladimir Mitrović, odabrao je klasičnu trasu, dobro poznatu, najlakši put za izlazak na Midžor. Od Babinog zuba, širokom stazom ka Midžoru se ide narednih 8,5 kilometara, i prelazi visinska razlika od oko 600 metara. U svakom trenutku, ogroman, gromadni Midžor, video se sa staze, i to je još više olakšalo i dolazak na vrh. U prvoj polovini trase, postoje dve nešto strmije deonice, prema obelisku i prema podnožju Žarkove čuke, ali čim se prođe Žarkova čuka, prolazi i iole teži deo trase. Dalje, prema Midžoru, staza je i dalje široka, ali ravna, uspon se i ne oseti.
PD Preslap
Nešto više od tri i po sata bilo je potrebno da družina izađe na Midžor. Zaista se niko nije požalio na umor, na bilo kakvu teškoću. Uspon su, umesto toga, obeležili osmesi, radost, graja.
A na vrhu – novo iznenađenje. (Ne)očekivano, mnogo je planinara iz Bugarske već bilo na Midžoru. Sa bugarske strane ovog graničnog vrha, uspon je daleko teži. Ali, gore, na Midžoru, sve teškoće, ako ih je i bilo uopšte, zaborave se. Bio je to zaista srdačan i veseo susret.
Tako je zajedno sa planinarima iz Bugarske, oko 250-oro ljudi uspelo da izađe na Midžor. Povratak srpske družine ka Babinom zubu bio je podjednako lep, živopisan, kao i uspon. Posle više od jedno sata uživanja i veslelja na vrhu, ka Babinom zubu su se planinari otisnuli lagano, kako bi uživali u svakom trenutku u netaknutoj prirodi Stare planine. Romantično je izgledalo sunce, koje se spremalo da zađe iza oštrih stena Babinog zuba.
Bio je ovo sponatni praznik na Staroj planini. 
PD Preslap

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x