Počasna artiljerijska paljba sa Kalemegdana u susret danu državnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Luka Stojković
Podelite vest

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije najavilo je da će u ponedeljak, 14. februara 2022. godine u 16.00 časova, povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, počasna artiljerijska paljba sa Savske terase Кalemegdanske tvrdjave.

“Počasna artiljerijska paljba tradicionalno ‘najavljuje’ nacionalni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije i biće izvršena uz najviše državne i vojne počasti Garde Vojske Srbije, podizanje zastave i intoniranje himne, navedeno je u saopštenju Odbora koji radi u okviru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U saopštenju se podseća da je ustanički skup, održan u Orašcu, predstavljao početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti, a da je na zboru za vodju ustanka izabran Djordje Petrović.

“U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vodjstvom Кaradjordja, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka. Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države”, piše u saopštenju.

Dan državnosti Srbije obeležava se u spomen na početak Prvog srpskog ustanka, 15. februar 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Кneževine Srbije, 15. februar 1835. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x