Počela berba višanja u merošinskom kraju, otkupna cena odmah oborena

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Otkupljivači višanja, samo par dana nakon što je na području opštine Merošina krenula berba, otkupnu cenu prve klase snizili su sa 70 na 60 dinara, a otkupnu cenu druge klase sa 50 na 40 dinara.

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Merošina Zoran Jović rekao je za agenciju Beta da voćari sa razlogom sumnjaju da će neke značajnije količine višanja prodati po prvoj klasi.

“Otkupljivači ponude višu cenu za prvu klasu, ali kad krene berba, krene i priča kako imaju mnogo robe, kako nemaju kome da prodaju toliko višanja i otkup stane, a voćari se ‘hvataju za glavu’ i pristanu da predaju sav rod kao drugu klasu”, rekao je Jović.

Prema njegovim rečima, isti scenariji otkupljivači ponavljaju iz godine u godinu, a mogu to da čine jer na području opštine Merošina nema velikih prerađivačkih kapaciteta i proizvođači zavise isključivo od otkupa.

“Otkupljivači od hladnjačara dobijaju određenu cenu, a imaju punu slobodu da formiraju otkupnu cenu i naravno da bi što više zaradili, oni je maksimalno spuštaju”, istakao je Jović.

On je podsetio da više od 20 godina ne radi i ne privatizuje se hladanjača “Voćar” u merošinskom selu Aleksandrovu, koja je po svojim kapacitetima (preko 10.000 tona voća) bila na prvom mestu u nedašanjoj SFRJ.

“Ta hladnjača nije problem samo ove vlasti. Još od vremena Miloševića pa na ovamo ni jedna vlast nije uspela da je osposobi. Navodno je prošle godine bila prodata nekoj firmi iz Grčke, ali i od te privatizacije nije bilo ništa”, rekao je Jović.

Kako je istakao Jović, veliki problem tokom predstojeće berbe biće i manjak radne snage jer je sve manje ljudi koji žele da rade taj težak posao.

Berači ove godine za branje višanja naplaćuju 20 dinara po kilogramu, a vlasnici višnjika kažu da su sa troškovima berbe i troškovima proizvodnje, na “apsolutnoj nuli”, kada višnju prodaju za 40 dinara po kilogramu.

Na području opštine Merošina višnjama je zasađeno oko 2.000 hektara, ali su mnogi od tih zasada napušteni i zarasli u korov, jer se vlasnicima ne isplati da ih obrađuju i beru pošto su otkupne cene više godina unazad izuzetno niske.

Otkupna cena višanja na početku prošlogodišnje berbe bila 50 dinara, ali je vrlo brzo spala na 30 dinara i najveće količine otkupljene su upravo po toj ceni.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x