Saobraćaj na delu pruge predvidjene za brzine vozova od 200 kilometara na sat, od Beograda do Novog Sada trebalo bi da počne marta iduće godine.

Počela izgradnja brze pruge Novi Sad-Kelebija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Facebook Aleksandar Vučić, ceremoniji obeležavanja početka radova na deonici Novi Sad-Kelebija u okviru projekta brze pruge Beograd-Budimpešta
Podelite vest

Izgradnja pruge Novi Sad-Kelebija duge oko 108 kilometara, u okviru projekta brze pruge Beograd-Budimpešta, počela je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova i trgovine Madjarske Petera Sijarta.

Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji te deonice, u vrednosti 943 miliona evra, potpisalo je 2018. godine preduzeće Infrastruktura železnice Srbije sa konzorcijumom kineskih kompanija “Čajna rejlvej internešenel” (China Railway International) i “Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani” (China Communications Construction Company – CCCC), a kreditor je kineska Eksim banka.

Projekat izgradnja pruge Beograd-Budimpešta je u vrednosti oko četiri milijarde evra, od čega će oko dve milijarde koštati radovi u Srbiji, a deo je kineske inicijative “Pojas i put” koja je postala globalna.

Sijarto je rekao da će Madjarska i Srbija imati veliku korist od izgradnje brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu i da taj projekat doprinosi jačanju prijateljskih odnosa dve države.

“Želimo da budemo dobitnici u novom svetskom poretku i u tome će nam pomoći ova investicija”, kazao je Sijarto.

Vučić je istakao da Srbija pragmatično postupa u odnosima sa Kinom i Madjarskom, ali i da oseća prijateljstvo i bratstvo sa tim narodima koje niko ne može da sruši.

On je rekao da će do kraja 2024, godine svi radovi u Srbiji na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta biti zavšeni do kraja 2024. godine.

Otvaranju radova prisustvovali su i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Saobraćaj na delu pruge predvidjene za brzine vozova od 200 kilometara na sat, od Beograda do Novog Sada trebalo bi da počne marta iduće godine.

Deonicu na brzoj pruzi od Beograda do Stare Pazove u dužini od 34,5 kilometara rade kineske kompanije CCCC i CRI, a deonicu Stara Pazova-Novi Sad u dužini od 40,4 kilometra ruski RŽD Internešnel.Pruga Beograd-Budimpešta biće dugačka oko 350 kilometara, od čega 184 kilometra na teritoriji Srbije. Planirano je da svi radovi na pruzi budu završeni 2025. godine, a vožnja na toj relaciji brzim vozom trajaće dva sata i pet minuta.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x