Počeli protesti poljoprivrednika u više gradova Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: O.S.R.
Podelite vest

U više gradova Srbije započeo je protest nezadovoljnih poljoprivrednika zbog skupog mineralnog djubriva i goriva, malih subvencija po hektaru i neredovne isplate, uvoza mesa i mleka u prahu kao i živih prasadi.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je za Betu da su poljoprivredni proizvodjači izašli na ulice mehanizacijom kako bi upozorili vlast da su nezadovoljni poljoprivrednom politikom.

On je rekao da su protesti planirani u Šapcu, Loznici, Srbobranu, Rači, Svilancu, Zrenjaninu i više gradova Vojvodine, Mačve, Šumadije i Pomoravlja.

Poljoprivredni proizvodjači traže ukidanje akciza za evrodizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva koja čini polovinu cene tog goriva, subvencije od 200 evra po hektaru, redovnu i brzu isplatu subvencija.

“Nismo zadovoljni objašnjenjim premijerke Ane Brnabić, ministra finansija Siniše Malog i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji su na jučerašnjem sastanku rekli da traže neka rešenja, ali da ih je teško naći jer su tehnička Vlada, kao i da bi ispunjenje zahtevalo zahtevalo rebalans budžeta”, rekao je Kleut.

Dodao je da poljoprivrednici ne mogu da čekaju na, kako im je rečeno, rebalans budžeta 10. oktobra”, već da su im potrebna hitna rešenja.

Kleut je rekao da bi sutra trebalo ponovo da razgovaraju sa predstavnicima Vlade o rešenjima koja će im ponuditi.

Poljoprivrednik Dragan Stanković iz okoline Šapca rekao je da je jutros u zgradi Skupštine grada održan sastanak kome je prisustvovao i ministar poljoprivrede i da oni ne odustaju od zahteva za subvencije od 200 evra po hektaru, ukidanja akciza na gorivo, redovnu isplatu subvencija i kontrolu uvoza smrznutog mesa i mleka u prahu.

On je rekao da Nedimović treba sutra da dodje ponovo na sastanak u Šabac i ponudi odgovore na njihove zahteve.

Istakao je da poljoprivrednici neće odsutati od protesta do ispunjenja zahteva.

Predsednik Sabora agroprivrede Srbije Zoran Milićević rekao je da su poljoprivrednici nezadovoljni zbog prevelikog uvoza smrznutog mesa i mleka u prahu i preskupog goriva.

“Većina poljoprivrednika u kraljevačkom okrugu nije kupila mineralno djubrivo za prihranu useva. Na tržištu je pravi haos, osim što ga uvoznici nude po previsokim cenama, sumnjamo i u kvalitet, jer smo pre dvadesetak godina to iskusili. Djubrivo nije moglo da se rastopi da bi kasnije utvrdili da medju granulama djubriva ima i rizle, odnosno sitnih kamenčića”, rekao je Milićević.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x