Počelo izjašnjavanje na referendumu na 8.179 glasačkih mesta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je jutros da je u 7.00 časova na 8.179 mesta počelo izjašnjavanje gradjana na referendumu o izmeni Ustava u pravosudnom delu. U Nišu, od 176 glasačnih mesta, samo jedno nije otvoreno na vreme u 7 sati, zbog tehničkih problema.

Dimitrijević je za RTS rekao da je glasanje počelo i na 29 mesta u Zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, i dodatnih deset mesta za glasanje u inostranstvu.

Kako je naveo, konačan broj glasača koji je utvrdila RIK, je 6.510.323, a gradjani mogu da glasaju samo na onom biračkom mestu na kojem su upisani u izvod iz biračkog spiska.

“Ako neko nije dobio poziv ipak može da ostvari svoje pravo da se izjasni na referendumu jer je poziv samo pomoćno sredstvo koje služi biračkom odboru da lakše pronadje birača u izvodu iz biračkog spiska”, rekao je Dimitrijević.

On je rekao da RIK doneo posebno uputstvo kako bi moglo da se bezbedno glasa u vreme epidemije korone, uključujući i zaražene virusom.

NIŠ: U Nišu su biračka mesta 30 i 31 u MK „Filip Kljaić“ otvorena su tačno u 7 stati. Otvaranje biračkog mesta pratila je uobičajena procedura. Provereni su birački spiskovi, propratni materijal koji je stigao. Ubačen kontrolni listić, zapešaćena je kutija u koju će glasači ubacivati listiće sa svojim odgovorom. Na glasačkom mestu 30 je upisano 1436, a na mesti 31 1545 glasača.

U skladu sa epidemiološkim merama obezbeđena su dezinfekciona sredstva i maske za građane koji dolaze da glasaju u slučaju da su zaboravili svoje. Vodiće se računa i o držanju fizičke distance među građanima.

Prvi glasači na ovim mestima glasali su već neki minut posle otvaranja glasačkih mesta, a došli su nešto pre sedam.

„Kada sam došao da glasam ovde je več bilo nekoliko ljudi koji su čekali. Organizacija je dobra, obezbeđeno je sve što je neophodno zbog epidemiološke situacije. Za sada nema problema oko fizičke distance jer nas je malo, ali ne znam kako će biti kada dođe veći broj ljudi“, kazao je Nišlija koji je među prvima došao da glasa.

Gradska izborna komisija, koja je podkomisija Republičke izborne komisije uradila je sve neophodne pripreme za referendum. Na teritoriji koju pokriva grad Niš glasaće se na ukupno 176 biračkih mesta i na biračkom mestu u Kazneno popravnom zavodu Niš.

„Ukupan broj upisanih birača je 231 831 birač, a od toga imamo zanemarljiv broj vojnika koji će glasati na jednom biračkom mestu u Panteleju. Imamo i dva broja telefona koja smo opredelili za prijavljivanje za glasanje van biračkog mesta.Lica koja glasaju van biračkog mesta na dan glasanja mogu da se prijave do 11 sati.Uglavnom su to lica koja su nemoćna i nisu u stanju da dođu do biračkog mesta“, kaže Ljiljana Berić, predsednica Gradske izborne komisije.

Berić je agenciji Beta rekla da je bilo kratkotrajnog kašnjenja u otvaranju glasačkog mesta broj 12 koje se nalazi u Osnovnoj školi “Ćele kula”, zbog problema sa UV lampom za očitavanje prisustva mastila na prstu.

Brojevi telefona su 018 /505 511 i 505 514. Pored toga građani mogu svoj neizlazak na birališta da prijave i predsedniku biračkog odbora.

„Prilikom prijavljivanja za glasanje van biračkog mesta, član biračkog odbora koji prima informaciju postavlja pitanje da li je lice kovid pozitivno, da li ima temperaturu, praktično kakvo mu je zdravstveno stanje. U skLadu sa tim glasanje van biračkog mesta se odvija tako što članovi komisije neće ulazati u prostorije gde živi glasač, glasanje se obavlja na vratima i to preko posrednika. Neko od ukućana će uneti i izneti listić. O tome postoji detaljno uputstvo koje je stiglo zajedno sa ostalim uputstvima budući da se referendum sprovodi u specifičnim uslovima“, kaže Ljialjana Berić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x