Protest ispred Fijatove fabrike u Kragujevcu, Vladi Srbije dat rok do ponedeljka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube NEW HOUSE DESIGN printscreen
Podelite vest

Nekoliko stotina radnika okupilo se jutros u 7.00 sati ispred ulaza Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu, u znak protesta što je kompanija nastavila da ih poziva na izjašnjavanje o socijalnom programu, iako je nakon razgovora predstavnika zaposlenih sa premijerkom Srbije Anom Brnabić najavljeno da će taj proces biti zamrznut 20 dana.

Radne uniforme nose samo predstavnici sindikata i nije blokiran ulaz u fabriku kako je ranije bilo najavljeno.

Predsednik sindikata “Nezavisnost” u Fijatovoj fabrici Igor Anđić je novinarima rekao da su se okupili ispred ulaza jer su nezadovoljni time što je kompanija “već prvog dana prekršila dogovor da zamrzne izjašnjavanje radnika o socijalnom programu dok traju pregovori”.

On je rekao da su radnici “ogorčeni postupkom kompanije koja je pokazala da ne poštuje državu”, ali da se odustalo od blokade ulaza u fabriku jer im je preneta poruka iz Vlade Srbije “da ne organizuju blokade do ponedeljka”, i da će se do tada “tražiti rešenje za ovo pitanje”.

U Fijat Krajsler automobili fabrici u Kragujevcu 1.541 od 2.016 zaposlenih je proglašeno za višak i ponuđeno im je odlazak u inostranstvo na dve godine ili isplata otpremnina. U fabrici Fijat plastik 90 odsto zaposlenih proglašeno je za višak, a njima su ponuđeni isti uslovi.


9.20.

Na protestu radnika Fijatove fabrike automobila (FCA) u Kragujevcu dat je rok Vladi Srbije, koja je trećinski vlasnik fabrike, da do ponedeljka izađe sa konkretnim rešenjima za status zaposlenih i socijalni program.

Kako se čulo na skupu radnika ispred Fijatove kapije “Šest topola”, poslodavcu je poslata poruka opomene pošto je “već prvog dana” prekršio dogovor o zamrzavanju socijalnog programa dok traju pregovori.

“Naša crvena linija je ponedeljak. Ako Vlada ne izađe sa konkretnim rešenjima za naše probleme posle ponedeljka idemo u blokade. Blokiraćemo sve, od raskrsnica do institucija”, poručio je u obraćanju okupljenim radnicima predstavnik fabričkog sindikata “Nezavisnost” Igor Anđić.

On je pozvao Vladu Srbije da što pre reši problem radnika jer, kako je rekao, “ljudi su pod velikim pritiskom”.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Đorđević je rekao da je kompanija koja je zaposlenima obećala “posao vek” ponudila dva uslova radnicima koji su teško prihvatljivi: odlazak u inostranstvu ili biro za nezaposlene.

“Ovih dana smo imali kontakte sa predstavnicima Vlade. Imamo naznake da možemo da napravimo pomake, da situacija bude bolja nego što jeste”, rekao je Đorđević i pozvao radnike na slogu.

On je rekao da je bilo pritisaka iz Vlade da se danas ne organizuje protest i poručio radnicima da će u svakom trenutku znati kako teku pregovori.

“Onog momenta kada budemo napravili finalni dogovor, skupićemo se kao danas i o svemu informisani i ukoliko dobijemo punu saglasnost – idemo da to potpišemo”, rekao je Đorđević i naglasio “guramo priču do kraja, jedninstveno”.

Predstavnik radnika Đorđe Milojević pozvao je kolege da budu jedinstveni jer, kako je naveo, radnici nemaju šta da izgube i da im je ovo poslednja šansa da nađu rešenje sa državom i “nakaradnim rukovodstvom”.

On je poručio da se traži potpuno ispunjenje zahteva koje su predstavnici sindikata i radnika juče dostavili premijerki Ani Brnabić.

Predstavnik Samostalnog sindikata Fijat plastika Zoran Miljković je rekao da sindikalci i predstavnici radnika trpe pritiske i da su “visokopozicionirani političari tražili juče da se današnji protest otkaže”.

On je poručio radnicima da ne prihvataju ponudu Fijata za odlazak u inostranstvo jer ne postoji nijedan član zakona Srbije po kome radnike mogu da pošalju na rad u inostranstvo, a da mogu, kako je rekao, najdalje do Kraljeva.

“Potvrđeno nam je u kabinetu premjerke da uopšte nema garancija da kada se vratimo iz inostranstva da ćemo raditi ovde električni model”, rekao je Miljković.

Poručio je radnicima da “ne ispadnu glupi” i da “ne odlaze u nesigurno i da ne gube posao”.

Miljković je podsetio da je juče Vladi poslat predlog socijalnog programa koji mora da bude isključivo na dobrovoljnoj bazi i prema domaćim zakonima.

Poručio je radnicima da “isključe strah” i da nemaju više čega da se plaše, jer su svakako bez posla i “pokojni”.

“Sad ostaje samo ova borba, jedino ovako možemo da uspemo da izvučemo nešto i da ostanemo na poslovima. Očekujemo da predstavnici Vlade Srbije da danas u 10 sati imaju satanak sa Italijanima”, rekao je Miljković.

On je naveo da je premijerka tražila od Saše Đorđevića da se sačeka još tri, četiri dana i to su uvažili.

“Ako budu ponovo lagali i obmanjivali, onda krećemo u proteste i nećemo stati”, rekao je Miljković.

Nekoliko stotina radnika okupilo se jutros u 7.00 ispred ulaza “Šest topola” fabrike FCA.

Protest na kome su im se obratili predstavnici sindikata i radnika trajao je oko sat vremena.

Radnici su danas, kako su navele vođe sindikata, izrazili nezadovoljstvo jer se problemi ne rešavaju već dve nedelje kao i zbog toga što je Fijat prekršio dogovor i o zamrzavanju socijalnog programa te je nastavio da poziva radnike na izjašnjavanje.

Kako je ranije saopšteno iz Stelantisa, u čijem sastavu posluje Fijat, u Kragujevcu je višak 1.541 radnik iz FCA-a odnosno oko 90 radnika u Fijat plastiku.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x