Početak sednice uz povrede poslovnika i isključivanje mikrofona

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Na početku sednice Skupštine Srbije, poslanici opozicije ukazili su na povratak prakse iz vremana kada je predsednica bila Maja Gojković, zakazivanja sednice u roku od tačno 24 sata, kako bi se poslanici onemogućili da predlažu dopunu dnevnog reda.

Poslanik Pokreta “Dveri” Boško Obradović ukazao je na kršenje poslovnika jer je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić zakazao sednicu u nedelju u 10.00 kako bi sprečili dopunske tačke dnevnog reda, a samim tim i obrazloženja predloga.

Janko Veselinović iz poslaničke grupe “Ujedinjeni” smatra da je posredi kršenje zakona.

“Vi ste opoziciji oduzeli mogućnost zakonodavnog rada, onemogućili da predlaže zakone jer ste sednicu zakazali 24 časa pre početka zasedanja. Vi ste slagali poslanike i gradjane, jer nije bilo moguće podneti dopunu, iako su naši ljudi bili na pisarnici”, rekao je Veselinović.

Poslanik Demokratske stranke Srdjan Milivojević ukazao je da je početak sednice zakazan za ponedeljak u 10.00 a počela je u 10.21, pa je, kako je rekao, predsednik mogao da je zakaže za to vreme, “da se ne plaši amandmana i zakonskih predloga.

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke rekao je da je ovo već treća sednica zakazana po hitnom postupku i da Orlić “vredja inteligenciju poslanika i omalovažava gradjane”, jer se zna da su razlozi za sednicu po hitnom postupku nepredvidjene okolnosti zbog kojih bi bilo posledica, ukoliko neki zakon ne bude hitno usvojen.

“Šta se desilo pa se zakazuje u 24 sata , pa vi šest meseci niste formirali vladu a sad vam je hitno da donesete rebalans” pitao je Aleksić.

Poslanik Zavetnika Dragan Nikolić rekao je da je prekršen i stav da predlog budžeta ili rebalansa budžeta mora da bude u proceduri bar 15 dana.

Orlić je svima odgovarao da apsolutno ništa nije prekršeno i da je sve po Poslovniku.

Poslanik iz Zeleno levog kluba Radomir Lazović ukazao je da je prekršeno dostojanstvo skupštine jer je “čovek na kojeg je predsednik Srbije ukazao da je rušio i zataškavao rušenje u Hercegovačkoj (ulici u Beogradu, 2016. godine)” prisutan i “glumi da je ministar”.

Orlić je Lazoviću odmah isključio mikrofon, rekao je da to nije povreda poslovnika već lična diskvalifikacija i dodao da je možda vreme da počne da izriče kazne i opomene.

Nakon što je odbacio sve primedbe Orlić je dao reč predlagaču, ministru finansija Siniši Malom da obrazloži rebalans budžeta i ostale predloge zakona.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x