Počinje 29. Festival evropskog filma Palić

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: palicfilmfestival.com
Podelite vest

Na Letnjoj pozornici Palić danas se otvara 29. Festival evropskog filma na kome će do 22. jula biti prikazano više od 130 filmova u 15 različitih selekcija i programskih celina i koji će ugostiti 200 umetnika i filmskih radnika iz cele Evrope.

O dobitnicima nagrade “Zlatni toranj” i drugim, odlučivaće žiri koji će predvoditi Katrijel Šori, najveće ime izraelske filmske produkcije.

S njim će biti filmski producent Lorna Ti, srpska glumica Katarina Radivojević, reditelj DŽošua Ti i producent iz Velike Britanije Majkl Mekmehon.
Na otvaranju će biti uručena nagrada “Aleksandar Lifka” proslavljenom domaćem piscu, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program biće otvoren projekcijom filma “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena.

Gotovo svi fimovi koji će biti prikazani u takmičarskim i pratećim programima biće srpske, a mnogo njih i regionalne premijere.

U glavnom takmičarskom programu u nedelju, 17. jula, na Letnjoj pozornici Palić, biće prikazan film “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića, filmska verzija srpske epske pesme, u kojoj afrički migranti preuzimaju mesta srednjovekovnih srpskih junaka.

Planirana je i projekcija filma “Ne” Ditriha Brugemana.

Takmičarski program “Paralele i sudari” u bioskopu “Abazija” na Paliću, biće otvoren 17. jula projekcijama filmova “Budale” Tomaša Vasilevskog i “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija.

Kako je najavljeno, program “Ukrajina u fokusu” počeće 17. jula u bioskopu “Eurocinema” u Subotici, gde će biti prikazan dokumentarni film “Kiša nikad neće prestati” Aline Gorlove koji prati dvadesetogodišnjeg Andrija Sulejmana dok on pokušava da obezbedi svoju budućnost i bori se sa posledicama oružanih sukoba.

Nakon ove projekcije, ostvarenje “Za dobrim stvarima vredi plakati” Kristine Grošan otvoriće program u selekciji “Novi mađarski film” u istom bioskopu.

Selekciju “Eco Dox” u nedelju, u Art bioskopu “Lifka” u Subotici, otvoriće film “Životinja” Sirila Diona, u kome tinejdžeri Bela i Vipulan putuju svetom i upoznaju naučnike i aktiviste kako bi otkrili i pronašli način za suživot sa drugim vrstama.

Na istom mestu u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” na programu je film “Ako si muškarac” Simona Panaja koji prati dešavanja u rudnik zlata Perkoa u Burkini Faso, gde trinaestogodišnji Opio zarađuje samo vreću kamenja mesečno.

U selekciji “Mladi duh evrope“, u bioskopu “Abazija” će biti prikazan omnibus “Izgubljeno-nađeno” iz 2005. godine, koji su režirali Stefan Arsenijević Nadežda Koseva, Mait Laas, Kornel Mundruco, Kristijan Munđu i Jasmila Žbanić.

U nastavku ovog programa na repertoaru je film “Brutalija, dani rada”.

U selekciji “Zsigmond Vilmos”, u bioskopu “Abazija” na Paliću će biti prikazani kratki filmovi “Sumrak” Balinta Biroa, “Nesreća” Bogdana Herkaliuka, “Drugi mesec” Juanma F. Pozzo i “Ostala je samo noć” Anžea Grčara.

Kao specijalna projekcija, u bioskopu “Abazija” na Paliću će biti prikazan film “Plavi Cvijet” Zrinka Ogreste, čija radnja prati sredovečnu Mirjanu, službenicu u zagrebačkoj fabrici konca.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x