Počinje berba višanja u prokupačkom kraju – Otkupna cena 50-70 dinara po kilogramu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Za nekoliko dana počinje berba višanja u prokupačkom kraju, a najavljena otkupna cena, zavisno od kvaliteta će se kretati od 50 do 70 dinara po kilogramu, kazali su za agenciju Beta proizvođači u tom kraju.

Kako su naglasili, iako se zbog suše činilo da će ove godine rod da podbaci kiša koja je pala sto posto je popravila stanje tako da je rod višanja sada sasvim zadovoljavajući i u plodu ima dovoljno suve meterije i šećera.

Ponuđenom otkupnom cenom proizvođači su za sada su zadovoljni ali se plaše da bi ona mogla da padne tokom berbe, kako je to bivalo i ranijih godina.

Takođe se brinu da će i cena berača od 20 dinara po kilogramu, koliko je bila prošle godine, umnogome povećati njihove troškove i umanjiti zaradu.

“Višnja je ove godine dobro rodila, dobrog je kvaliteta ali cenu će diktirati tržište i izvoz koji je poremetio rat u Ukrajini”, kažu otkupljivači.

Oblačinska višnja je na teritoriji Prokuplja zasađena na površini od preko 2.000 hektara, sa koje se godišnje ubere do 2.500 vagona tog voća.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x