Gospojinski post je, inače, strožiji i od Božićnog i od Apostolskog, pa ga pravoslavni hrišćani poste kao i Veliki Vaskršnji post.

Počinje Gospojinski post, najkraći i najstrožiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Saborna crkva NIš; Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Sutra počinje Veliki Gospojinski post i traje naredne dve nedelje. Ovaj post je najkraći, ali i najstroži od svih.

Gospojinski post najkraći je od četiri velika posta i traje od 14. do 27. avgusta, kada se i proslavlja ova velikomučenica. Velika Gospojina poznata je kao praznik majki i dece  i žene bi tada trebalo obavezno da se pričeste.

Ovaj post posti se na vodi i ulju, osim praznika Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.

Gospojinski post je, inače, strožiji i od Božićnog i od Apostolskog, pa ga pravoslavni hrišćani poste kao i Veliki Vaskršnji post.

Crkva je ovaj post ustanovila kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od Nje. Prvi put se spominje u spisima Teodora Studita (826), a konačno je utvrđen na Carigradskom saboru 1166. godine, u vreme Patrijarha Luke Hrisoverga i cara Manojla I Komnina. Prema narodnom verovanju, svi običaji vezuju se za vodu i bosiljak za koji se veruje da je božja biljka. Zato se, prema običaju, tog dana u jelo stavlja malo ove biljke kako bi nas Presveta Bogorodica zaštitila od zla. Ovaj period je najbolji za najbolji za branje svih plodova i lekovitih trava. Zbog toga mnogi bolesni ljudi odlaze na izvore za koje se smatra da imaju lekovito dejstvo, da tamo potraže spas za svoje zdravlje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x