Paunović: Dobio je mural a sada će da dobije i film, zaslužio je!

Počinje snimanje filma o bokserskoj EX YU legendi Nišliji Dragiši Stankoviću Čeliku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Stanković, Dragiša Stanković, Oliver Paunović i Goran Stanković
Podelite vest

Počinje snimanje dokumentarnog filma o bokserskoj EX YU legendi Dragiši Stankoviću Čeliku, u produkciji Olivera Paunovića i City Grupe.

Autorska ekipa ima kostur priče i kreće se u ozbiljan rad. Scenario i režiju radi Goran Stanković, koji iza sebe ima nekoliko kvalitetnih istorijskih dokumentaraca, a jeste jedan od najboljih sportskih novinara u gradu.

„Očekujem uspešnu saradnju sa City Grupom i gospodinom Paunovićem, jer siguran sam ovaj film će da baci jače svetlo na sportske uspehe našeg dede ali i na privani život koji je jednako živopisan. Film će da obeleži to neko vreme u Nišu kada je naš deda postizao velike uspehe a kada su ga kroz karijeru pratili i Nišlije koje su nas napustile ali i oni koji ga danas pamte i rado govore o njemu“, rekao je za Niške Vesti Dragiša Stanković, unuk legendarnog boksera.

Film će opisati i život popularnog Čelika dok je boravio i imao mečeve u Francuskoj i Nemačkoj gde je imao zapaženu karijeru.

„Trenutno na internetu možemo da nađemo gomilu nekih recikliranih informacija koje se sve ponavljaju i stalno vrte u krug, to nije ni 5% onoga što je on postigao i kakav je bio zaista. Radujem se da čujem ponovo i na filmskom platu vidim svedočanstva ljudi koji će da budu sagovornici u filmu, a njegovi su bili dugogodišnji prijatelji“, rekao je Čelikov unuk koji nosi njegovo ime u znak poštovanja prema proslavljenom dedi.

Film će raditi City Grupa koja već iza sebe ima brojna dokumentarna ostvarenja koja su se našla kako na domaćim festivalima tako i na filmskim takmičenjima u Evropi i Americi.

„Nastavljamo našu nišku priču, o ljudima koji su ovaj grad proslavili u svetu svojim uspesima i medaljama. Pored murala koji Čelik ima u jednoj od prometnijih ulica u centru grada, mislim da je Čelik zaslužio da dobije i film koji će ostati za neka naredna pokolenja. Hvala porodici Stanković kao i unucima Dragiši i Petru Stankoviću koji žele da ovim filmom sačuvaju uspomenu na svog dedu a nama Nišlijama podare još jednu pravu nišku priču. Oni će puno pomoći i oko same dokumentarne građe filma, jer poseduju slike i snimke koje još niko nije video a deo su istorije Niša i srpskog sporta“, rekao je producent Oliver Paunović.

Scenarista i reditelj ovog dokumentarnog filma je poznati niški novinar Goran Stanković, koji iza sebe ima nekoliko veoma uspešnih istorijskih dokumentaraca, od kojih je jedan i nagrađen. Kako Goranu Stankoviću takođe leži poznavanje sportskih prilika ovaj film biće jedno „čelično jaka“ kombinacija informacija, sportskih rezultata uz pikantne porodične priče. Sve ovo biće spakovano u film koji će nositi jednostavno naziv – ČELIKA i kako bi drugačije? 

Tačno je godinu dana od kada je niški proslavljeni bokser dobio mural visok 15 metara na uglu ulice Dragiše Cvetković. Dragišin lik oslikao je njegov unuk, Petar Stankovic i umetnik Eško Kurtić uz podršku Lokalne Fondacije Niš.

Foto: Lokalna fondacija Niš

Dragiša Stanković Čelik , bio je jugoslovenski i srpski bokser. Rođen je u Vlasotincu, 5. novembra 1939. godine. U Niš je došao kao dečak da se školuje. Boksom je počeo da se bavi sa 17 godina, a godinu dana kasnije je postao kapiten prvog tima. Boksovao je u srednjoj i poluteškoj kategoriji. Tokom svoje karijere boksovao je za dva tada najznačajnija kluba u Jugoslaviji, za BK Radnički Niš i BK Partizan. Za Bokserski klub Radnički Niš je boksovao u periodu od 1957. do 1972. godine. Sa Partizanom je imao samo ugovor i nije imao ni jedan meč kao njihov predstavnik. Većinu svojih mečeva završio je nokautom, a u svih 540 koliko ih je imao, nikada nije bio nokautiran. 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x