Počinju pregovori o minimalnoj ceni rada 2024, sindikati traže da se završe za 2023.

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Predstavnici Vlade Srbije, poslodavci i reprezentativni sindikati danas počinju pregovore o povećanju minimalne cene rada za 2024. godinu, ali će sindikati insistirati da se pre toga okončaju prekinuti razgovori o rastu “minimalca” za ovu godinu, koji je oko 40.000 dinara.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), koji će u ime tog sindikata učestvovati u pregovorima, Zoran Marković rekao je danas za Betu da su sindikati još proletos pokretali inicijativu da se koriguje minimalna cena rada i za ovu godinu, na šta imaju pravo po Zakonu o radu u slučaju poremećaja na tržištu, ali da ti pregovori nisu završeni.

“Smatramo da ima razloga da se poveća i minimalna zarada za ovu godinu jer su zbog visoke inflacije porasle cene hrane za oko 24 odsto, a zarade su povećanje 14,3 odsto. Ko će da ‘pokrije’ razliku”, upitao je Marković.

Dodao je da sindikati traže da se izjednači vrednost minimalne potrošačke korpe sa vrednošću minimalne zarade koja je, prema poslednjem objavljenom podatku za maj, 51.800 dinara.

Marković je rekao da ukoliko predstavnici Vlade Srbije ponovo, kao proletos, odbiju da razgovaraju o povećanju zarade za ovu godinu da će sindikat odlučiti koje će mere sindikalne borbe preduzeti, a u koje spadaju napuštanje pregovora kao i organizovanje štrajka.

On je rekao da je na Socijalno-ekonomskom savetu još 2018. godine doneta odluka da se vrednost minimalne potrošačke korpe izjednači sa minimalnom zaradom za 2021. godinu.

Predstavnik sindikata “Nezavisnost” Zoran Ristić rekao je za Betu da su pregovori o povećanju minimalca za ovu godinu prekinuti u junu jer predstavnici Vlade Srbije nisu želeli da razgovaraju o povećanju za 2023., već samo za 2024. godinu.

“Tražićemo da nam u pisanoj formi navedu argumente zbog kojih ne treba, prema njihovom mišljenju, povećati minimalnu zaradu za ovu godinu kada je potrošačka korpa u maju koštala 51.800 dinara, a minimalna zarada je 40.000 dinara. Tada su nam samo usmeno rekli da nema razloga za povećanje “minimlca” iako je od tada do danas potrošačka korpa, verovatno i skuplja od 52.000 dinara”, rekao je Ristić.

Zvanični početak pregovora oko povećanja minimalne zarade za narednu godinu je, kako predviđaju propisi, posle 15. avgusta, a moraju da se završe do 15. septembra. U slučaju da se socijalni partneri, predstavnici Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca ne dogovore prema Zakonu o radu minimalnu cenu rada određuje Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo finansija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da će minimalna zarada za narednu godinu iznositi 400 evra, ne precizirajući koliko je to u dinarima. Kao i prethodne dve godine Vučić je i ove godine pre početka pregovora saopštio koliko će biti povećana minimalna zarada, uprkos tome što sindikati smatraju da na to nema pravo i da obesmišljava pregovore.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x