Pogrebnici ne prekidaju tradiciju, okupljaju se i ove godine na “Grobarijadi”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B. Lj.
Podelite vest

Pogrebnici i vlasnici preduzeća za prodaju pogrebne opreme iz Srbije i zemalja u okruženju, neće propustiti ni ovu godinu da se okupe i provesele.

Okupljanje je zakazano za danas u Petrovcu na Mlavi na 12. po redu „Grobarijadi“. Predsednik Udruženja pogrebnika Srbije i vlasnik firme „Had“ iz Niša Ivan Stanisavljević kazao je da će pored velikog broja pogrebnika i predstavnika firmi iz Srbije, tu biti i njihove kolege iz Grčke, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Hrvatske.

Foto: B. Lj.

„Proslava će biti, kao što je to već postala tradicija, sa tortom u obliku mrtvačkog kovčega. Biće tu svakako i glogov kolac. Domaćin ovogodišnje „Grobarijade“ predaće ga organizatoru sledećeg okupljanja, a ono će biti naredne godine u Kruševcu“, izjavio je Stanisavljević.

Prema njegovim rečima, „Grobarijada“ ima za cilj upoznavanje, druženje i uspostavljanje saradnje među ljudima koji se bave istim poslom.

„Posao pogrebnika je izuzetno stresan, ozbiljan i odgovoran. Tokom čitave godine smo na grobljima i sahranama, tako da jedan dan u godini možemo i mi da se opustimo i veselimo. Nismo organizovali „Grobarijadu“ samo one godine kada je bila korona, ali već sada je dogovoreno da će nakon Kruševca, okupljanje 2025. godine biti u Paraćinu“, istakao je Stanisavljević.

Prošle godine je „Grobarijada“ organizovana u Nišu, a prisustvovalo joj je oko 200 pogrebnika sa prostora nekadašnje SFRJ, Grčke i Bugarske. Vrhunac proslave bio je dolazak torte poput pravog kovčega, dužine 1,4 metra i probadanje torte glovgovim kocem.

Domaćini iz Niša potrudili su se da gostima zaista prirede doživljaj za pamćenje pa su dovoženje torte na kolicima prekrivenim pokrovom pratili vatromet i zvuci posmrtnog marša, dok su se veštačka magla i miris tamjana širili restoranom. Da atmosfera ne pređe u morbidnu pobrinuli su se konobari koji su zapalili pirotehniku i poslužili šampanjac.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x