Pokrenut postupak zaštite Stare planine kao nacionalnog parka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Na planinama sneg Foto: Goran Karadžić
Podelite vest

Područje Stare planine je od 5. januara pod najvišim stepenom zaštite države, kao nacionalni park jer je pokrenuta procedura i Zavod za zaštitu prirode je izradio studiju o tim merama.

Predvidjeno je da se, kad se postupak okonča, Nacionalni park Stara planina prostire na 116.000 hektara.

Pored Stare planine u postupku zaštite je i planina Kučaj -Beljanica u regija Homolja koja se prostire na 45.000 hektara.Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov izjavio je za Betu da procedura zaštite podrazumeva izmenu i dopunu zakonskih akata koji se odnose na nacionalne parkove.

“Proglašenjem Nacionalnog parka Stara planina, biće očuvani i unparedjeni, pre svega, biodiverzitet, geodiverzitet, kulturno istorijski spomenici, ambijentalne celine, lokalna gastronomija, običaji, tradicija i kultura ovog prostora”, rekao je Zlatkov.

Dodao je da će to doprineti i promociji turističkih proizvoda kao što su boravak u priorodi i aktivan odmor i da će to biti dodatni podsticaj za još kvalitetniju turističku ponudu.

Prema njegovim rečima, ideja je da se Stara planina kao planinska lepotica sa novim konceptom razvoja i oslanjanjem na prirodno nasledje još više približi turistima.

“I to sa programima kao što su obilazak vodopada, kanjona, pećina, prirodnih rezervata kulturno-istorijskih spomenika i uredjenim planinskim i pešačkim stazama u dužini od preko 300 kilometara”, rekao je Zlatkov, dodajući da su u protekle dve godine u vreme pandemije turisti u velikom brojku upravo obilazili Staru planinu.

Poznata turistička odredišta, prema njegovim rečima, kao što su vidikovci Kozji kamen, Smilovica, Rosomački vrh, vodopadi Tupavica, Pilj, Čungulj, Tri kladenca, Kurtul, geomorfološki fenomen Slavinjsko grlo, izvorište Vrelo, kraška uvala Ponor, Arbinje, Kopren i Vrtibog, kao i kameno selo Gostuša, kanjon reke Temštice i Visočice, odnosno Vladikine Ploče, Pećinska crkva u Rsovcima i brojne crkve i manastiri, dobiće još više na značaju i biti nezaobilazna mesta za posetu turista.

Stara planina će, prema njegovim rečima biti najveći nacionalni park u Srbiji jer je ukupna površina svih nacionalnih parkova u Srbiji  Djerdapa, Tare, Kopaonika, Fruške Gore i Šar planine 160.000 hektara, dok se Stara planina prostire na 116.000 hetara, a Kučaj i Beljanica na 45.000 hektara.

Istakao je da će proglašenjem još dva nacionalna parka u Srbiji, procenat zaštićenih područja biti oko 7,5 odsto od ukupne površine Srbije.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da se nada da će proglašenje Stare planine za nacionalni park biti još jedna velika reklama za to područje.

“Nadam se da će privući još više turista, da neće ograničiti razvoj i da će se napraviti jedna vrsta balansa izmedju očuvanja prirode i razvoja Stare planine”, rekao je Vasić.

On je najavio posetu ministarka za zaštitu životne sredine Irene Vujović Pirotu i razgovor sa svim relevantnim institucijama, šta znači proglašenje Stare planine nacionalnim parkom.

“Nadam se da će to značiti da treba da se oformi javno preduzeće koje treba da upravlja Nacionalnim parkom Stara planina, da u okviru tog preduzeća funkcionišu rendžerska i gorska služba spasavanja i druge službe, da će država imati projekte koji će podržavati dalji razvoj Stare planine”, rekao je Vasić.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x