Pokrenuta donacijska kampanja za izgradnju solarnih elektrana u staroplaninskim selima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube EZ Elektropionir printscreen
Podelite vest

Energetska zadruga Elektropionir pokrenula je danas kampanju “Solarna Stara”, sa ciljem prikupljanja novčanih sredstava za izgradnju solarnih elektrana u zadružnom vlasništvu u staroplaninskim selima Dojkinci i Temska.

Sredstva se prikupljaju za dve solarne elektrane, od po 5,25 kWp, koje će biti postavljene na krovove Mesne zajednice Temska i Doma kulture Dojkinci.

To će biti prve zadružne solarne elektrane u Srbiji, a sav godišnji prihod, koji u narednih 25 godina bude ostvaren od proizvodnje i prodaje električne energije iz tih elektrana, ići će lokalnim udruženjima i organizacijama, navodi Elektropionir.

Kampanja “Solarna Stara” simbolički je pokrenuta u najdužem danu u godini, kada je počelo leto, u saradnji sa meštanima sela Dojkinci i Temska i gradom Pirotom.

Ukupna vrednost projekta je 1.680.000 dinara, a članovi i članice Elektopionira su, kako se navodi, već prikupili polovinu tog iznosa. Za početak proizvodnje električne energije iz solara u dva staroplaninska sela potrebno je prikupiti još 840.000 dinara.

Foto: YouTube EZ Elektropionir printscreen

Predstavnici Elektropionira navode da su sa gradom Pirotom potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji o korišćenju krovova Mesne zajednice Temska i Doma kulture Dojkinci, u svrhu postavljanja solarnih elektrana, i da su sa meštanima ta dva sela dogovorili saradnju i prošli kroz proces zajedničkog planiranja.

Sredstva od donacija biće iskorišćena za kupovinu solarnih panela i dodatne prateće opreme, za troškove izrade projekta i procedura, instalacije od strane licencirane firme i instalaciju novih dvosmernih brojila.

Ako kampanjom bude prikupljen veći iznos od traženog, sva dodatna sredstva biće utrošena na podizanje snage elektrana.

Elektropionir navodi da kampanjom “Solarna Stara” želi da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore, već da energija može biti u zajedničkom vlasništvu.

Dodaje se da su meštani staroplaninskog kraja, odlučnošću i upornošću i uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspeli da zaustave izgradnju malih hidroelektrana, čiji način gradnje i eksploatacije nisu održivi. Za razliku od malih hidroelektrana, energija dobijena od sunca je svima dostupna i čista, navodi se.

Foto: YouTube EZ Elektropionir printscreen

Predstavnica Energetske zadruge Elektropionir Ana Džokić izjavila je da je najveći potencijal solarne energije u Srbiji to da je ima puno, neograničeno, da mogu da je koriste svi, da ona nije dostupna samo odabranima.

“To je glavna karakteristika koja omogućava decentralizaciju proizvodnje energije i uključivanje raznih aktera u čitavu energetsku tranziciju koja je neophodna da bi naše društvo i sva druga društva uostalom prošla što bolje u procesu klimatskih promena, čije su posledice već tu”, kazala je Džokić povodom pokretanja kampanje “Solarna Stara”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x