Pokret Srce: EPS- u se obara knjigovodstvena vrednost

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: EPS.rs
Podelite vest

Pokret Srbija centar-Srce saopštio je danas da se Elektroprivredi Srbije (EPS) dodatno knjigovodstveno obara vrednost u procesu transformacije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

“Već više od decenije režim SNS rastače jednu od najvrednijih srpskih kompanija u vlasništvu države Srbije, EPS-u. Dovedena je do nivoa kliničke smrti, a sada joj se još dodatno knjigovodstveno obara vrednost u procesu transformacije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je ta kompanija “obogaljena i dovedena na ivicu provalije”. Dug EPS-a ka dobavljačima trenutno je, kako je navedeno, uporediv sa budžetom Srbije. Dobavljačima nisu, kako je istakao taj pokret, plaćene fakture još iz drugog kvartala prethodne godine.

“Vrednost EPS-a je decenijama bila više od 10 milijardi evra, čak i 2012. godine kada je SNS preuzeo vlast. Sada ta vlast, oličena u ministrima, sumnjivih diploma, vrednost najvrednije kompanije u vlasništvu države Srbije zvanično procenjuje na tri milijarde evra”, naveo je pokret Srce.

Odluka režima da se EPS transformiše iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo propraćena je, kako je ocenjeno, različitim obrazloženjima šta je pravi cilj transformacije.

“Ministarka energetike ističe da cilj transformacije nije privatizacija, ali ipak istovremeno ne isključuje mogućnost da država dokapitalizuje EPS. Predsednik u samo jednom od svojih javnih učestalih nastupa kaže da je cilj da se EPS kotira na Londonskoj berzi, ali i da će Republika Srbija uvek imati većinski kontrolni paket”, navedeno je u saopštenju.

Pokret Srce je ukazao da “režim duguje građanima odgovore na pitanja gde su isparile skoro tri četvrtine vrednosti kompanije EPS-a za 10 godina vladavine SNS, kao i šta je cilj transformacije”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x