POKS: Rio Tinto odmah da odgovori gde će završiti 103 tone arsena godišnje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražio je danas da kompanija “Rio Tinto” odmah javno odgovori gde će završiti 103 tone arsena koje su godišnja razlika između arsena koji će se iskopati i onog koji će biti odložen na deponiju.

“Arsen trioksid je kancerogeni A1 mutagen koji izaziva kontaminaciju vode i izazova kumulativno trovanje. Rio Tinto odmah mora da odgovori da li će 103 tone arsena godišnje iz industrijskog otpada njihovog rudnika ići u otpadne vode, odakle mogu dospeti u Jadar i širiti se dalje”, izjavio je predsednik POKS i narodni poslanik Vojislav Mihailović.

On je pozvao Vladu Srbije i Rio Tinto da javno odgovore kako je data saglasnost za početak rudarenja čije otpadne vode po brošuri samog Rio Tinta imaju 183 ppm (parts per million) arsena kada srpski zakoni dozvoljavaju limit od 55 ppm.

“Mnogo veći udeo arsena je nestabilan na vremenske uticaje čime se rizikuje trovanje Srbije ogromnih razmera. Rudnik litijuma ne sme proći i to mora biti crvena linija naroda prema ovoj vlasti”, zaključio je Mihailović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x