Poljoprivrednici: Kukuruz u Srbiji oštetio mraz, a pšenicu suša

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: arhiva O.S.R.
Podelite vest

Proizvođači pšenice i kukuruza u Srbiji već su pretrpeli štetu od vremenskih neprilika – prinosi pšenice će sigurno biti značajno smanjeni, a kukuruz bi trebao da se oporavi od posledica mraza ako temperatura ponovo ne padne u minus, rekli su danas proizvođači tih žitarica.

Poljoprivrednik Jovan Jovanov iz Bavaništa rekao je za Betu da je mraz u pojedinim delovima Vojvodine oštetio kukuruz, ali da se očekuje da se regeneriše.

“Mraz je naneo štetu kukuruzu koji je nikao jer je rano posejan, a u tom terminu je posejano 70 odsto kukuruza u Vojvodini da bi iskoristio što više vlage. Nadamo se da će se kukuruz oporaviti, ako ne bude još mrazeva”, rekao je Jovanov.

Dodao je da je pšenica pretrpela sušu jer od sredine januara nije bilo kiše i da će prinos biti manji do 50 odsto.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković naveo je da je kukuruz “preživeo” dva mraza, ali da ga je treći tokom ovog meseca oštetio, pa ipak se nada da će se oporaviti i da neće morati da se presejava.

“Nadamo se da će se kukuruz oporaviti ali je zaustavljen rast, ne napreduje”, rekao je Matković.

Pšenica nije u boljem stanju ni u centralnoj Srbiji, rekao je predsednik udruženja Sabor poljoprivrednika agroprivrede Srbije Zoran Milićević.

“Suša je bila toliko velika da smo jedva poorali nive u dolini Ibra koje nismo smeli u jesen da obradimo jer zbog čestih poplava voda odnese svu zemlju.

Dodao je da je do sada rod pšenice smanjen oko 30 odsto i da je svi poljoprivrednici nisu ni prihranili jer nisu imali novca za mineralno đubrivo. Kukuruz, koji je ranije posejan i biži je planinama Stolovi i Kopaonik, verovatno će, kako je rekao, na nekim njivama morati da se ponovo seje jer je izmrzao.

Na jugu Srbije u okolini Leskovca setva kukuruza je krenula kasnije, pa nije nikao, a pšenica će sigurno podbaciti rekao je direktor zemljoradničke zadruge “Turekovac” Đuro Zdravković.

“Država je svojim neodgovornim ponašanjem destimulisala proizvodnju, seljak je pušten niz vodu. Rod ovo malo pšenice zasejane u povrtarskom kraju oko Leskovca će sigurno podbaciti 40 odsto jer kiše nije bilo mesec i po”, rekao je Zdravković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x