Poljoprivrednici pozvani na sastanak u Vladu Srbije, na njihov zahtev

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Predstavnici udruženja poljoprivrednika Srbije su na njihov zahtev pozvani na razgovor u Vladu 12. februara oko nejasnoća sa prijavljivanjem obradivih površina u e-agrar, traženih subvencionisanih kredita i rešavanja problema dugova po osnovu neplaćenih doprinosa u fond Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO).

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je za Betu da poljoprivredni proizvođači imaju problem sa prijavljivanjem obradivih površina u e-agrar zbog dobijanja subvencija po hektaru jer se status pojedinih parcela ne poklapa sa podacima u katastru i na satelitskom snimku.

“Tražimo 30 dana za ispravku greške koja može nastati zbog prijavljivanja obradivih parcela u e-agrar, pošto ne znamo da li da se rukovodimo stanjem u realnosti ili u katastru”, rekao je Matković.

Naveo je da Ministarstvo poljoprivrede preti da će za pogrešne podatke kazniti gazdinstva stavljanjem u “pasivan” status, što znači da nekoliko godina neće moći da dobiju subvencije po hektaru.

On je rekao da pregovori o zahtevima koji su ispostavljeni Vladi Srbije, posle novembarskog protesta prošle godine, za obezbeđenje subvencionisanih kredita sa jedan odsto kamate i rešavanje problema astronomskih dugova PIO fondu, nisu odmakli od početka.

Poljoprivrednici su istakli listu zahteva na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić 26. novembra 2023, a na toj listi su bili i obezbeđenje povoljnih kredita i otpis dugova prema PIO fondu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x