Poljoprivrednici traže od države da otkupi 200.000 tona pšenice po 50 dinara po kilogramu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: arhiva O.S.R.
Podelite vest

Nekoliko uruženja poljoprivrednika u Srbiji zatražilo je danas da država otkupi 200.000 tona pšenice za robne rezerve po 50 dinara po kilogramu.

“Udruženje ‘Pančevački ratari’, asocijacija ‘Agrarni forum’ iz Pančeva i ‘Građanska neposlušnost’ iz Dolova traže da država za robne rezerve otkupi 200.000 tona pšenice iz novog roda, što je oko deset odsto očekivanog prinosa, jer je u mnogim zeljama strateški prehrambeni proizvod, a ne grašak i boranija”, navodi se u saopštenju poljoprivrednika.

Dodaje se da “otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda mora biti najmanje 50 dinara za kilogram jer su imputi porasli od 20 do 300 odsto i time znatno poskupeli proizvodne troškove”.

Poljoprivrednici su naveli da država Srbija, koja se opredelila za evropske integracije, treba da dozvoli slobodno tržište i dozvoli izvoz žitarica, posebno zbog toga što su magacini puni i pšenice i kukuruza pred žetvu.

“U cilju konkurentnosti naših poljoprivrednika sa evropskim farmerima, država mora vratiti osnovne podsticaje – subvencije po hektaru, kao u EU u iznosu od 200 evra jer se sa sadašnjim podsticajima ne može izdržati”, navedeno je u saopštenju poljoprivrednika.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x