Ponađen rimski vodovod na trasi novog Bulevara u Nišu. Mašine stale, slede istraživanja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Na trasi novog Bulevara Sveti Pantelejmon u Nišu, prilikom radova, pronađeno je retko nalazište – ostaci rimskog vodovoda. Radovi su zaustavljeni, a prema rečima arheologa Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu Aleksandra Aleksića slede istraživanja. Ono što je bitno mašine nisu trajno oštetile nalazište.

Ovo retko otkriće datira iz četvrtog i petog veka. Očekuje se da će na trasi bulevara i novog naselja biti otkriven i rimski amfiteatar.

Foto: TV Zona plus

“Mi smo znali da se ostaci rimskog vodovoda tu nalaze jer smo 2020. sproveli zaštitna istraživanja. Tada smo obustavili radove na dva gradilišta severno i južno od Bulevara tako da smo znali da se taj vodovod pruža i između, odnosno na trasi samog Bulevara. Sada je potrebno da se obave arheološka istraživanja i da se pronađe način kako da se završi Bulevar, a da se sačuvaju ostaci vodovoda. Možda postoji mogućnost i neke prezentacije u samom trotoaru, ali sada je još uvek rano da o tome govorimo”, istakao je Aleksić.

Postojanje vodovoda na ovim prostorima pre 1700 godina nam mnogo govori. On predstavlja civilizaciju. Rimljani su raspolagali znanjem i tehnologijom da sa velikih udaljenosti dovode vodu u grad, a znamo šta voda znači kada je kvalitet života u pitanju.

“Ovakva vrsta nalazišta je veoma retka. Na teritoriji Srbije ih ima samo pet, od toga su dva u Nišu. To dovoljno govori o njegovom značaju”, kazao je Aleksić.

Arheolog Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu ne očekuje na ovoj trasi još neko tako značajno nalazište. Podseća da je u blizini i prostor Ribnika, odnosno prostor koji se sada zove “Ardija”, na kojem takođe postoji arheološko nalazište.

Foto: TV Zona plus

Mašine će stajati sve dok istraživanja ne budu završena. I gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ističe da će procedura biti ispoštovana.

“Svuda gde Zavod naloži da mašine stanu, naše mašine će stati. Radićemo prema instrukcijama Zavoda jer je nama u interesu da sačuvamo arheološko blago, da se njime ponosimo pred domaćim i stranim turistima, a istovremeno da nastavimo i radove na Bulevaru koji će biti “žila kucavica” Grada Niša”, kazala je ona.

Izvor rimskog vodovoda nalazio se u Devojačkom ždrelu u blizini sela Кamenica, pa je prema arheolozima, pretpostavljena dužina vodovoda oko 10 kilometara. Vodovod nikada nije otkriven u celoj dužini, deo je otkriven krajem 19. veka a deo između dva svetska rata.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x