Porodice osmorice stradalih rudara u rudniku “Soko” i dalje traže pravdu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Rudnik “Soko” u sastavu JP “Resavica” je 14 meseci bio bez dozvole za rad nadležnog ministarstva, a u jami se ruda ekploatisala po zastareloj metodi, koja nije bila bezbedna za rudare. Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu ipak je 5. januara donelo odluku da nema odgovornih za smrt osmorice rudara i odbacilo 14 krivičnih prijava Ministarstva rudarstva I energetike Republike Srbije. Porodice stradalih rudara danas su uložile prigovor na ovu odluku Višem tužilaštvu u Nišu, a spremne su da pravdu potraže i u Strazburu.

Predmet po kome je postupalo Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, advokat porodica stradalih rudara, Bratislav Stojanović, dobio je osam i po meseci nakon nesreće u rudniku “Soko”, 15. decembra prošle godine. Uvid u predmet iz istrage otkrio je nove detalje nesreće koja se dogodila 1. aprila 2022.

“Republički inspektor za rudarstvo, pri vršenju inspekcijskog nadzora nakon nesreće,  utvrdio je da su se radovi u rudniku odvijali mimo dozvole za rad. 14 meseci je rudnik “Soko” vršio javne iskope  bez dozvole za rad. Znači, trebalo je da se desi ovakva rudarska nesreća sa katartrofalnim posledicama da bi rudarski inpektor zabranio dalje izvođenje radova”, istakao je Bratislav Stojanović, advokat porodica stradalih rudara.

Po njegovim rečima, rudarski inženjer  utvrdio je i da je smrt kod osmorice rudara nastupila za 40 sekundi, usled gušenja od prevelike koncentracije metana i gubitka svesti.  To se dogodilo jer je rudarima bio isključen dovod kiseonika, usled pojave metana. Da dovod kiseonika nije iključen, došlo bi do eksplozije metana, što bi izazvao pogibiju svih rudara koji su tada bili u smeni.

Po Stojanovićevim rečima jedan od razloga nesreće je i to što rudnik radi uz zastarelu, takozvanu “separatnu ventilaciju” koja varniči prilikom korišenja. On je naglasio da se ove metode rada, koje su nebezbedne za radnike, ne koriste u 21. veku.

Po njegovim rečima, Javno preduzeće “Resavica”  u čijem sastavu radi i rudnik “Soko”, 2016. godine uradilo je projektnu dokumentaciju  vezanu za investicije i novi način eksploatacije rude sa takozvanim “češkim sistemom”, koji je isključivao zastarelu “separatnu ventlaciju”.

“Češki model” trebao je rudarima da uključi 4 nivoa snabdevanja kiseonikom sa površine kopa, što je ključno kada se pojavi metan. Četiri godine kasnije, 2020. godine “Resavica” je odustala od “češkog modela”.

Porodice stradalih rudara ne odustaju od traženja pravde. Prigovor je danas poslat Višem javnom tužilaštvu u Nišu, a kada će od njih dobiti zvaničan odgovor – ne zna se, jer rok ne postoji. Pravdu će, kažu, potražiti i u Strazburu, jer je za smrt osam rudara neko kriv.

U nesreći u rudniku “Soko”, 1. aprila 2022. godine  stradali su rudari Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić.

Foto: Srbija Vesti

Podsetimo, ovo je drugi put za poslednjih pet meseci da Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu donosi odluku da za nesreću u rudniku “Soko” niko nije odgovoran. Nakon prve odluke, krivične prijave je u avgustu prošle godine Višem tužališatvu u Nišu podnelo Ministarstvo energetike i rudarstva, pa je vraćeno na odlučivanje tužilaštvu u Aleksincu.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x