Portal 021.rs: Promena izbornih pravila u Vojvodini – nema koalicije stranaka i grupa građana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Podelite vest

Poslanici vladajuće koalicije predložili su izmenu odluke o izborima u Vojvodini, iako o takvim promenama do sada nije bilo nikakvih razgovora niti najava, saznaje 021.rs.

Kako navodi taj portal, predloženim izmenama smanjuje se broj potpisa koji je potrebno sakupiti da bi se predala izborna lista, produžavaju se rokovi za podnošenje izborne liste sa 15 dana na 20 i onemogućava se predaja lista koju čini koalicija političke stranke i grupe građana.

Takođe, prema novim pravilima, kandidati za poslanike moraju da imaju prebivalište u Vojvodini, a nosioci lista ne moraju.

“Zadržavaju se postojeći cenzusi, a druge izmene su uglavnom pravno-tehnička usklađivanja sa prošlogodišnjim izmenama Zakona o narodnim poslanicima ili praksom Pokrajinske izborne komisije”, navodi 021.rs.

Predlog za izmenu Odluke o izboru poslanika u Skupštini Vojvodine je potpisan  21. septembra, i sutradan predat na pisarnici, uz potpise 82 poslanika Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara.

O ovom predlogu Skupština Vojvodine treba da se izjasni u sredu, 4. oktobra, a sve se poklapa sa najavama mogućnosti da se pokrajinski izbori održe pola godine ranije, odnosno zajedno sa parlamentarnim i lokalnim izborima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x