Portal Bebac: Samo sistemske promene rešavaju problem akušerskog nasilja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Podelite vest

Roditeljski portal Bebac ocenio je danas da se najavljenom rekonstrukcijom porodilišta u Srbiji ne rešava pitanje akušerskog nasilja.

Podsetivši da su nakon brojnih izjava o akušerskom nasilju i stanju u našim porodilištima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević najavili renoviranje porodilišta, portal je ocenio da su rešenja i koraci ka smanjenju akušerkog nasilja “znatno složeniji” i da zahtevaju dublje promene u sistemu zdravstvene nege.

“Prljave sobe, zapuštena kupatila, stari kreveti, neokrečeni zidovi predstavljaju najmanji deo problema. Da li će trudnice i porodilje biti tretirane kako zaslužuju u tim novim sobama ili će im ipak biti upućena po koja ružna reč ili će joj se rutinski i bez prethodne dozvole uraditi epiziotomija”, naveo je portal.

Ocenjuje se i da je neophodno da se promeni odnos sistema prema ženi, a da pratnja na porođaju ne sme biti privatno obezbeđenje trudnici jer “suprug nije ‘telohranitelj ili potencijalni svedok’ već podrška svojoj ženi”.

Navodi se i da godinama unazad “postoji nepoverenje žena u sistem” i strah od akušerskog nasilja ili neadekvatnog lečenja, te da je neophodno smanjiti jaz između trudnica i medicinskog osoblja.

“Da li nam nedostaju savremene procedure? Kako je moguće da se toleriše vređanje žene tokom porođaja? Zašto žena i kada se prijavi slučaj akušeskog nasilja nadležnim ne može da nađe svedoke ili veštake za svoj slučaj? Sve su ovo pitanja na koje što pre mora odgovoriti najpre Ministarstvo zdravlja i to bez odlaganja”, navodi se na portalu Bebac.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x