Portal: Vlada RS u prošloj godini firmama porodice Dodik dodelila iz budžeta oko 190.000 evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)
Podelite vest

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske je u prošloj godini iz agrarnog budžeta i kompenzacionog fonda izdvojila više od 370.000 konvertibilnih maraka (oko 190.000 evra) za firme u vlasništvu porodice srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, objavio je banjalučki poslovni portal Kapital (Capital.ba).

Prema podacima Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, firme Fruit eko (Fruit Eco) iz Gradiške, te Agro voće i Global liberti (Global Liberty) iz Laktaša dobijala su finansijsku podršku za prodato i proizvedeno voće, regresirano dizel gorivo, protivgradne mreže, a potpomognuti su novčano i kako bi sanirali štetu od mraza.

Prvo preduzeće je u vlasništvu Igora Dodika, drugo se prema privrednim registrima vodi na Goricu Dodik, a u trećem su njih dvoje suvlasnici.

Reč je o sinu i kćerki srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji ih u javnosti predstavlja kao “preduzetnike koji ne zarađuju mnogo i koji se na sve načine bore da opstanu”.

Najviše novca iz fondova je povukao Fruit Eko, u sklopu kojeg posluju voćnjaci u Gradišci.

On je za proizvedeno i prodato voće dobio premiju od 100.000 maraka, a za postavljanje protivgradne mreže 50.000 KM.

Kao podršku za višegodišnje zasade Republika Srpska Vlada RS je Igora Dodika pomogla sa nešto više od 47.000 maraka, dok je za nabavku poljoprivredne mehanizacije dobio 27.729 KM.

Iz Registra se vidi kako je preduzeću odobreno i blizu 3.000 maraka regresiranog dizel goriva, pa kad se podvuče crta, pomoć koju je sin Milorada Dodika dobio iznosi 227.700 KM.
Pravo na podsticaje i odštetu koristila je i Gorica Dodik, i to preko preduzeća Agro Voće.

Tako joj je za štetu od mraza iz Kompenzacionog fonda isplaćeno 49.589 maraka, dok je za proizvedeno i prodato voće dobila premiju od 50.811 maraka.

Kada se uračuna regresirano gorivo i podrška za voćarsku proizvodnju, ova firma je dobila ukupno 128.670 KM.

Goričina i Igorova zajednička firma Global liberti dobila je najmanje novca kada su podsticaji u pitanju.

Od 17.053 KM koje su im doznačene, polovina se odnosi na kompenzaciju za štetu od mraza, koja iznosi 8.787 KM.

Genralno, iz Kompenzacionog fonda i Agrarnog budžeta Republike Srpske u prošloj godini je isplaćeno 88,2 miliona maraka.

Među hiljadama korisnika, novac je dodeljen i kompaniji Prointer kojoj je za vođenje i održavanje Registra poljoprivrednih gazdinstava isplaćeno 145.435 KM.

Prointer se dovodi u vezu sa porodicom Dodik, a sam Milorad Dodik je javno potvrdio da njegov sin Igor ima veze sa tom kompanijom.

“Nije vlasnik ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode”, rekao je Dodik pre tri godine u Narodnoj skupštini RS.

Firma Prointer godinama ima milionske ugovore sa većinom javnih preduzeća u RS za pružanje IT usluga.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x