Pošta Srbije: Poštanske marke u čast velikih umetnika Srbije i Nemačke

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije Bojan Cvetković. Foto: BetaPhoto/Milan Obradović/MO
Podelite vest

Pošta Srbije i Ambasada Nemačke promovisali su danas u Gete institutu u Beogradu emisiju prigodnih poštanskih maraka “Srbija–Nemačka 100 godina od rođenja velikih umetnika”, priređenu u čast velikana umetnosti druge polovine 20. veka, Jozefa Bojsa i Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Životi tih umetnika i njihova umetnost su odabrani da svedoče o dubokoj povezanosti Srbije i Nemačke, rečeno je na promociji kojoj su prisustvovali vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Djorđević, ambasador Nemačke Tomas Šib, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije Bojan Cvetković i direktora Gete instituta Frank Bauman.

“Na ovaj simboličan način želimo da damo doprinos daljoj izgradnji sveukupnih čvrstih veza Srbije i Nemačke. Uz privredno-razvojnu saradnju i jake ekonomske veze i razvoj investicija, želimo i da podsetimo na blisku povezanost i umetničke stvaralačke veze od mnogo decenija unazad, a jubilej rođenja velikih umetnika, obeležen prošle godine, poslužio nam je kao motiv”, rekao je Djorđević.

Foto: BetaPhoto/Milan Obradović/MO

Ambasador Nemačke je rekao da je Jozefu Bojsu i Dimitriju Bašičeviću Mangelosu bilo zajedničko što su bavili egzistencijalnim pitanjima svoga vremena, suštinom i ulogom umetnosti posle Drugog svetskog rata.

“Pritom ih je povezivao zahtev da stvaraju nove impulse za društvene promene i za bolji svet, vredniji za život u njemu – zahtev koji je i danas aktuelan. Prigodnim poštanskim markama oživljavamo sećanje na ova dva velika umetnika. Radujem se što će obogatiti naše ionako bliske odnose u oblasti kulture”, rekao je Tomas Šib.

Foto: BetaPhoto/Milan Obradović/MO

Jozef Bojs, jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka, posleratne Evrope i Nemačke, i Dimitrije Bašičević Mangelos, rodonačelnik konceptualne umetnosti u Srbiji i regionu, imaju eksperiment, društvenu angažovanost i aktuelnost kao zajedničke karakteristike umetničkog izraza, koje emisija prigodnih poštanskih maraka podvlači i upoređuje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x