Poverenica: Pitanje rodno osetljivog jezika uopšte nije pitanje koje bi zavređivalo pažnju crkve

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube N1 video printscreen
Podelite vest

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da pitanje rodno osetljivog jezika nije pitanje koje bi trebalo da zavređuje pažnju Srpske pravoslavne crkve, kao i da joj nije jasno šta izaziva problem.

Komentarišući Uskršnju poslanicu patrijarha Porfirija u kojoj se navodi da se iza Zakona o rodno osetljivom jeziku “krije borba protiv braka i porodice”, Janković je za televiziju N1 rekla da je bila iznenađena tim govorom.

“Crkva može da se izjašnjava o svim društvenim pitanjima koje smatra važnim, ali je naš Ustav jasan, Srbija je sekularna država i to je pitanje iz nadležnosti države”, rekla je ona.

Ocenila je da su pojedini sveštenici i sam patrijarh razmišljali “izvan kanonskih i dogmatskih okvira” i dodala da bi bilo važno kada bi crkva, kao važan društveni akter, na pravi način razumela to pitanje.

“Nema u našem jeziku koji ima gramatički ženski rod ništa što nije prihvatljivo, već jednostavno nismo na to navikli. A navikli smo se na mnoge germanizme, anglicizme i turcizme”, kazala je Janković.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x