Praćenje sprovođenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik u Nišu: Naši podaci su postali moderna valuta, prva brana zaštite podataka smo mi sami

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: J.M.
Podelite vest

Panel diskusija na temu praćenja sprovođenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti na kojoj je prisustvovali Poverenik Milan Marinović, zamenica poverenika Sanja Unković i predstavnici Službe Poverenika, rukovodioci zaštite podatka o ličnosti održana je danas u Oficirskom Domu.

„Prva brana zaštite podataka smo mi sami, moramo da štitimo svoje podatke i znamo kome treba, kome smemo da ih damo, a kome možemo da ih ustupimo, posebno preko društvenih mreža.  Građani nekako olako daju mnoštvo svojih podataka kako bi dobili neku sitnu korist, naručili neku robu ili uslugu. Treba razmisliti o tome koji podaci u koju svrhu su potrebni i da li se to na duže staze isplati. Naši podaci su postali moderna valuta, našim podacima se trguje“, kazao je Milan Marinović, Poverenik.

Kao najbolji primer za to, navodi da su najbogatiji ljudi na svetu,upravo vlasnici društveih mreža, koje svoje usluge uglavnom nude besplatno.

„Kako je to moguće? Moguće je jer trguju našim ličnim podacima, pa onda vi odete na neku društvenu mrežu u jednom cilju, date podatke za jednu svrhu, a onda krenu razne kompanije da vas opsedaju i šalju ponude pošto su vas prethodno profilisali, pa znaju šta jede, pijete, kuda se krećete i slično“, kaže Marinović.

Navodi i da Zakoni regulišu kome podatke moramo da damo i to naravno, bez bojazni, posebno, a ako to činimo nesporedno, pa čak i u eri digitalizacije, preko raznih E portala.

„Poenta u tome je da uvek proverite koje podatke traže i koje dajete. Ako hoćete nešto da naručite online kako bi stiglo na kućnu adresu, logično je da ćete dati adresu i broj telefona, ali ne i matični broj i broj tekućeg računa, to je previše. Ukoliko sumnjate da neko nezakonito obrađuje vaše podatke, uvek se obratite rukovodiocu podatka, ukoliko vam on ne da odgovor ili da nezadovoljavajući odgovor, uvek se obratite Povereniku koji će vas zaštiti“, ističe Marinović.

Foto: J.M.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x