Požarevac i Veliko Gradište dobijaju hibridnu elektranu na vetar i sunce

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube International Renewable Energy Agency printscreen
Podelite vest

Hibridna elektrana “Ledarta Energy”, koja će spajati vetro i solarnu energiju, počeće da radi 2027. godine na teritoriji Požarevca i Velikog Gradišta, a u toku su pripremni radovi za ovaj projekat vredan 200 miliona evra, objavio je portal za životnu sredinu SRDA.rs.

“Hibridna elektrana ‘Lederata Energy’ je projekat koji kompanija CWP razvija na području Požarevca i Velikog Gradišta. ‘Lederata Energy’ kombinuje dva obnovljiva izvora energije – vetar i sunce i predstavlja prvi takav projekat koji CWP realizuje u Srbiji”, rekli su u kompaniji CWP.

Postrojenje će imati kapacitet za proizvodnju 50 megavata (MW) iz sunčeve energije, 100 megavata iz energije vetra i sistema za skladištenje energije od 20 megavat sati (MWh).

Početak izgradnje planiran je za prvi kvartal 2025. godine, razvoj i gradnja projekta planirani su u fazama.

Kompanija sada pribavlja dokumentaciju odnosno u toku je izrada planskih dokumenata u Požarevcu i Velikom Gradištu.

“Po završetku izgradnje i puštanja u rad početkom 2027. godine, ‘Lederata Energy’ će biti jedini takav projekat u zemlji”, naveli su iz kompanije CWP.

Kako je istaknuto, proizvodnja zelene električne energije smanjiće emisiju ugljen-dioksida za 410.400 tona godišnje, što će podržati ciljeve energetske tranzicije Srbije.

Proračunata očekivana godišnja bruto proizvodnja cele elektrane iznosi oko 380 gogavatsati (GWh), što je dovoljno za snabdevanje više od 90.000 domaćinstava zelenom električnom energijom.

Istaknuto je da će se u realizaciji projekta “Lederata Energy”, CWP voditi najvišim svetskim i evropskim standardima, kako bi na najbolji mogući način doprineo ubrzanom i celokupnom razvoju opština Požarevac i Veliko Gradište, kao i obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu.

CWP u Srbiji razvija i projekat solarne elektrane “Solarina” u Zaječaru, projekat vetroparka “Vetrozelena” u Pančevu i planira još nekoliko investicija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x