Poziv majstorima ručnog rada da se prijave za učešće na izložbi ‘100 žena – 100 minijatura’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Nacionalno udruženje proizvođača rukotovorina Etno mreža, u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), pozvalo je danas zanatska udruženja, žene i mlade u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope, koji se bave starim tehnikama ručnog rada, da svoje umeće predstave javnosti u okviru 9. regionalne žirirane izložbe “100 žena – 100 minijatura”.

Poziv je otvoren još dva meseca, a tema izložbe je “Čuvari tradicije”.

Svi zainteresovani do 15. septembra mogu da pošalju eksponate u tehnikama veza i zlatoveza, necanja i heklanja, pustovanja, tkanja, keramike, kao i minijature izrađene kombinovanim tehnikama. Svi autori koji prijave učešće na izložbi imaju priliku da se afirmišu i dobiju priznanje struke i javnosti za svoj rad, ali i vredne nagrade, navodi se u saopštenju NALED-a.

Poziv je upućen i opštinama, kancelarijama za lokalni razvoj, mesnim zajednicama da informišu i animiraju autore da prijave učešće, a lokalna zajednica sa najvećim brojem eksponata dobija specijalno priznanje diplomatskog žirija.

Supruga kanadskog ambasadora i diplomatska pokroviteljka izložbe minijatura, Valeri Lejn naglasila je značaj ove manifestacije koja slavi kulturno nasleđe i kreativno preduzetništvo žena i mladih.

“Pojedinačno, ovi komadi predstavljaju izraz kreativnosti autora, iza kojih stoje desetine sati posvećenosti i vrednog rada. Svaki eksponat sadrži vekovima stare, tradicionalne motive i tehnike, osavremenjene od strane nove generacije, uz podršku lokalnih zajednica i zanatskih udruženja koje okuplja Etno mreža”, kazala je Lejn.

Izložba “100 žena – 100 minijatura” je jedinstvena manifestacija koja postavlja visoke standarde u tehnikama za izradu rukotvorina sa ciljem aktivnog očuvanja tradicionalnog nasleđa Srbije. Organizuje se po ugledu na žirirane izložbe u inostranstvu, a cilj je motivacija žena i mladih koji se bave proizvodnjom rukotvorina.

“Učešće na izložbi minijatura u starim tehnikama, pored medijske pažnje i priznanja stručne javnosti, veoma je važno za mene koja sam registrovana preduzetnica, ali je važno i za žene koje rade od kuće. Svake godine se radujem izložbi i pozivam sve zainteresovane žene i mlade da se oprobaju u tehnikama koje najbolje poznaju”, kazala je Danijela Jerinkić, vlasnica kikindskog brenda “Frajla” i višestruko nagrađivana učesnica izložbe minijatura.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x