Poznate niške porodice Baltezarević, Čavdarević, Čohadžić, Uzunović

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Aleja zaboravljenih velikana
Podelite vest

Ko su bili  Baltezarevići, Čavdarevići, Čohadžići, Uzunovići…

Na Starom groblju u Nišu ima sedam spomenika porodice Baltezarević, a sve je krenulo od Mileta Balteza, pa je ovo prezime jedinstveno u svetu, a svi su poreklom iz Niša. Unuk Mileta Balteza, Velimir je kao srpski vojnik  umro u Skadru 31. decembra 1915. godine.

Aćim Čavdarević je bio učitelj u Nišu. Milorad Čavdarević bio je predsednik niške opštine. Na tu dužnost izabran je  7. novembra 1929. godine i bio je do 15. februara 1935. godine. Danas jedna ulica u naselju Brzi Brod u Opštini Medijana nosi njegovo ime.

Dimitrije Čohadžić  bio je jedan od boraca  za očuvanje samostalnosti Srpske pravsolvane crkve u vremenu kad je narod u Nišu bio proganjan ne samo od Turaka, već nije imao mira ni od pretstavnika,s jedne strane egzarhata, a s druge grčke crkve, koji su tim putem hteli da dođu do prevlasti. Zbog svog zalaganja, Čohadžić je sa ostalim saborcima bio prognan u Malu Aziju gde je proveo godine u zatočeništvu. Izdašnim prilozima pomagao je školstvo u Nišu i darovite đake. Umro je u Nišu u  sedamdesetoj godini, uoči oslobođenja 1877. godine.

Sotir Čohadžić bio je rezervni kapetan i predsednik suda, a Vladimir Čohadžić potpredsednik niške opštine.

Tanasije Tasko Uzunović bio je član Niškog komiteta. Njegov sin Ljubomir poginuo e u Bregalničkoj bitki, drugi sin, Sava, sahranjen je na Zejtinliku u Solunu. Najpoznatiji sin Taska Uzunovića je Nikola,  predsednik kraljeve Vlade u četiri mandata između dva svetska rata.

Danas građani Niša i Srbije ovu porodicu prepoznaju po, potomku, glumcu Tanasiju Uzunoviću.

Ulica sa imenom Taska Uzunovića danas se nalazi u Opštini Pantelej u Nišu.

Ovaj medijski sadržaj je delom podržan od strane GO Medijana

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x