Pravo na vodu: Umesto male hidroelektrane na Ratajskoj reci zaštićeno područje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: polekol.org/Erna Paljevac
Podelite vest

Ceo sliv Ratajske reke, na predlog građana i organizacija okupljenih oko inicijative “Zaštitimo reke Prijepolja”, biće predmet istraživanja i valorizacije radi stavljanja pod zaštitu, obavestili su u svojim odgovorima Ministarstvo zaštite životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Na Ratajskoj reci je planirana izgradnja male hidroelektrane (MHE) “Velika Ploča” u delu pod nazivom Karoševska reka, a protiv izgradnje MHE i zaštite Ratajske reke, peticiju je potpisalo više od 800 meštana i 16 udruženja građana Prijepolja i okoline.

Organizacija za političku ekologiju Polekol i inicijativa “Pravo na vodu” dostavili su podnesak Ministarstvu rudarstva i energetike, u kojem su navedeni razlozi kojima se osporava zahtev investitora za produženje energetske dozvole.

Ministarstvo je donelo Rešenje kojim je odbacilo zahtev privrednog društva “PowerIT” iz Subotice za produženje roka važenja energetske dozvole za MHE “Velika Ploča” na Karoševskoj reci.

“Odluka Ministarstva o odbacivanju zahteva investitora bila je jedino moguće ispravno rešenje s obzirom na to koliko je dokumentacija bila neuredna. Prijepolje je izuzetno bogato prirodnim dobrima, odlikuje ga kvalitetna životna sredina i to je značajan razvojni potencijal i činilac životnog standarda koji bi bio nepovratno uništen masovnom izgradnjom MHE”, rekao je pravnik Polekola Strahinja Macić u saopštenju.

Organizacije “Zaštitimo reke Prijepolja”, Studenac iz Nove Varoši, Polekol i inicijativa “Pravo na vodu” zahtevaju od opštine Prijepolje da donese odluku o zabrani MHE na svojoj teritoriji, po ugledu na brojne opštine koje su donele ovakvu zabranu i iz svojih Planova razvoja i Prostornih planova izbrisale lokacije namenjene izgradnji MHE.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x