Predsednik Izraela upozorio Maska da je platforma Iks puna antisemitizma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool, File)
Podelite vest

Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je vlasniku Iksa Ilonu Masku da je ta društvena mreža puna antisemitizma i da on ima “veliku ulogu” u borbi protiv tog fenomena.

Na sastanku u predsedničkoj rezidenciji u Jerusalimu, Hercog se osvrnuo na Maskov obilazak kibuca Kfar Aza na jugu Izraela, razorenog u napadima Hamasa 7. oktobra i na snimke zločina koje je počinila ta palestinska islamska organizacija, rekavši da je to pokazatelj kako mržnja može da vodi do ubistva, preneli su izraelski mediji.

“Na nesreću, mi smo preplavljeni antisemitizmom. To je mržnja prema Jevrejima i ona utiče na čitav pojam ponašanja ljudskih bića na tako mnogo mesta u svetu. I vi možete veliku ulogu da odigrate. Ja mislim da je potrebno da se borimo protiv toga zajedno, jer pod platformama koje vi vodite, nažalost, usidreno je mnogo stare mržnje”, rekao je Hercog.

Hercog je dodao da je Mask video “kako zlo može da zameni sve” i da je obilazeći sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom jedno od naselja kraj granice sa Pojasom Gaze, “shvatio šta mržnja može doneti, te kako se misao pretvara u zlo, mržnju i krvoproliće”.

U izraelskom transkriptu razgovora nije navedeno kako je Mask reagovao na Hercogovu zabrinutost zbog antisemitizma na platformi Iks.

Netanjahu nije pomenuo antisemitizam u razgovoru sa Maskom posle obilaska kibuca.

Mask je suočen s optužbama da toleriše antisemitski sadržaj na Iksu.

Organizacije poput Lige za borbu protiv klevete (ADL), sa kojom se Mask sukobio, beleže nagli rast antisemitskih poruka na toj platformi od početka najnovijeg rata Izraela i Hamasa.

Sam Mask je bio na meti kritika sredinom ovog meseca, kada je podržao antisemitsku objavu na platformi Iks, u kojoj su Jevreji optuženi da izazivaju mržnju protiv belaca.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x